Wednesday , December 1 2021

Air Selangor menerima pengiktirafan di Anugerah Air Global 2020

Air Selangor baru-baru ini mencatat sejarah apabila menerima pengiktirafan di Anugerah Air Global 2020 di bawah kategori ‘Public Water Agency Of The Year’.Berita ini di kongsi melalui laman Facebook rasmi Air Selangor.

Anugerah yang di terima ini secara tidak langsung mengiktiraf Air Selangor selaku pembekal perkhidmatan air terawat yang selamat serta bersih.Secara tidak langsung ia mengharumkan nama Malaysia di persada luar negara. Air Selangor bertekad akan memberi perkhidmatan yang lebih baik di masa hadapan.

Air Selangor juga telah mengadakan kerjasama dengan pihak berkuasa bagi mengenal pasti punca pencemaran serta permasalahan lain yang mereka hadapi ketika beberapa siri gangguan air baru-baru ini. Dalam beberapa siri gangguan air hampir lebih sejuta akaun pengguna yang terjejas dlm pelbagai sektor.Mungkin ramai di luar sana tidak mengetahui jika air tercemar maka tugas loji terpaksa diberhentikan buat sementara waktu.Ia bagi tugas membersihkan kembali air yang telah tercemar. Kadang kala ia mengambil masa yang singkat untuk dibaik pulih dan kadang kala mengambil masa yang agak lama bergantung pada masalah pencemaran air.Ini kerana air yang sudah tercemar tidak sesuai untuk diminum atau digunakan.

Dengan anugerah ini,pihak Air Selangor telah menjalankan tugas serta mengikut prosedur-prosedur yang bertaraf antarabangsa bagi memastikan kualiti air yang disalurkan adalah bersih dan selamat digunakan oleh semua pengguna. Pihak yang berwajib bakal mengetatkan lagi undang-undang serta membawa pesalah ke muka pengadilan.

Kita berharap agak semua pihak dapat bekerjasama bagi menjaga kebersihan serta mencegah pencemaran air dengan tidak membuang sampah atau bahan2 terlarang ke dalam sungai atau sumber air.

 

Check Also

Pelbagai Tawaran Terhebat Menanti Pelanggan Sempena Sambutan Ulangtahun Ke-7 Go Shop Menerusi Kempen “Happy Together”

Go Shop, peneraju perniagaan beli-belah dari rumah dan e-dagang popular Malaysia hari ini melancarkan kempen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *