Pantau Anak-Anak Agar Tidak Terpedaya Hasutan Luar

image9PUTRAJAYA, 2 Mac: “Saya meminta agar ibu bapa sentiasa mengawasi serta memantau perkembangan anak-anak mereka dengan lebih kerap agar tidak mudah terpedaya dengan hasutan luar yang boleh merosakkan masa depan mereka,”demikian kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berhubung cubaan pelajar perempuan yang ditahan kerana cuba menyertai kumpulan militan IS di Syria, baru-baru ini.

Beritahu Rohani lagi, ibu bapa pelajar perempuan yang ditahan kerana cuba menyertai kumpulan militan IS di Syria, masih belum bersedia untuk menerima perkhidmatan kaunseling.

”Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah berjumpa dengan ibu bapa pelajar berkenaan tetapi mereka enggan menjalani perkhidmatan kaunseling kerana menganggap perkara yang terjadi itu sesuatu yang peribadi.

“Kementerian berjumpa kerana ingin mencari jalan untuk mengatasi trauma yang dihadapi, tetapi, kami tidak memaksa mereka dan akan mengikuti kehendak mereka.

“Lagipun, kes ini masih di bawah siasatan polis. Namun, apa-apa pun, kita tunggu. Apabila ibu bapa bersedia dan memerlukan kaunseling, pintu kementerian sentiasa terbuka dan kami ada di sini.

“Kemungkinan ibu bapa pelajar itu takut untuk bercakap dengan kaunselor dan menganggap perkara yang akan dibincang nanti akan digunakan terhadap mereka memandangkan kes masih disiasat polis,” katanya.

Check Also

Koleksi Amber Raya 2026 bertema Time for Love dengan duta jenama di Istanbul

AMBER RAYA 2026 ANGKAT KONSEP CINTA, WARISAN DAN KEANGGUNAN MODEN

Jenama fesyen tempatan Amber terus mengukuhkan kedudukannya dalam industri apabila telah melancarkan kempen Raya terbaharu …

Koleksi baju kurung dan kebaya eksklusif Rizman Ruzaini Raya 2026 di Maison Rizman Ruzaini.

KOLEKSI RIZMAN RUZAINI RAYA 2026: ADUNAN HIKAYAT KLASIK DAN MODERNITI NUSANTARA

Dua dekad mengukuh dalam industri fesyen tanah air, jenama gergasi Rizman Ruzaini sekali lagi membuktikan …

Leave a Reply