Monday , May 17 2021

IJM LAND Menganugerahkan Pereka Dalama Terbaik Di Finale Anugerah Pereka IJM LAND 2019

Selepas persaingan sengit selama lima bulan di seluruh Malaysia, Anugerah Pereka IJM Land 2019 (iLDA 2019) telah berakhir dengan dua peserta yang telah disenarai pendek untuk merebut gelaran Pereka Dalaman Muda Terbaik bagi iLDA 2019 di Galeri Jualan Seremban 2.

Setelah menerima 116 penyertaan awal, Lee Jun Yan dan Boon Zi Yang telah disenarai pendek oleh panel hakim untuk merealisasikan konsep, idea dan rancangan mereka untuk pertandingan bertemakan, Keluarga Moden & Ruang, di Kalista 2 Executive Apartments, Seremban 2. Dengan hanya tempoh enam minggu yang diberi untuk melaksanakan perincian unit apartmen yang kosong, kedua-dua peserta bertanding harus memastikan konsep mereka sempurna dari setiap sudut.

(Left to Right) – Dato’ Hoo Kim See, Senior General Manager of IJM LAND – Central Region, Boon Zi Yang, Silver winner of iLDA 2019, Fendarie Su, Chief Judge of iLDA 2019

Selepas persaingan yang sukar, Lee Jun Yan daripada Reno Bros dinobatkan sebagai Pereka Dalaman Muda Terbaik iLDA 2019. Sementara Lee Jun Yan merangkul Public’s Choice Award dan Lee Jun Yan juga menerima Media’s Choice Award. Lee Jun Yan terkejut apabila dia diumumkan bahawa dia telah memenangi anugerah iLDA 2019 kerana kemenangan itu tidak dijangka.

“Pertandingan iLDA 2019 adalah untuk memastikan persekitaran yang kompetitif dan sihat di kalangan pereka dalaman tempatan kami, di mana mereka boleh mempamerkan karya kreatif mereka dan mencabar reka bentuk status quo,” kata Dato ‘Hoo Kim See, Pengurus Besar Kanan, Wilayah Tengah IJM Land Berhad. “Ia adalah penting bagi pereka dalaman muda berkembang bersama-sama dengan tuntutan industri yang sentiasa berubah dan kami ingin menyediakan platform yang membolehkan mereka melaksanakan tugas mereka dan memberikan pengiktirafan yang sewajarnya,” tambahnya lagi.

Beliau turut berkongsi kegembiraan untuk iLDA 2019 memandangkan persaingan itu telah menerima penyerahan yang berkualiti tahun ini dan berharap ia akan menyumbang kepada industri reka bentuk dalaman dengan peningkatan penyertaan pada tahun-tahun akan datang. Beliau menyatakan bahawa mereka telah menyaksikan perkembangan yang mengejutkan sepanjang enam bulan ini, di mana para peserta didorong untuk melakukan yang terbaik untuk memastikan kemenangan mereka.

“Ia adalah satu kejayaan bagi para peserta kerana mereka berjaya melaksanakan konsep mengikut tema pertandingan serta idea dengan baik walaupun dalam masa yang singkat,” ulas Fandarie Su, Ketua Hakim iLDA 2019, untuk unit-unit lengkap di Kalista 2 Pangsapuri Eksekutif. “Kami akan menggalakkan lebih ramai pereka muda untuk melangkah keluar dari zon selesa mereka untuk menjadi lebih kreatif dan meneroka lebih jauh dalam bidang reka bentuk dalaman,” katanya.

(Left to Right) – Dato’ Hoo Kim See, Senior General Manager of IJM LAND – Central Region, Lee Jun Yan, Gold Winner of iLDA 2019, Fendarie Su, Chief Judge of iLDA 2019

FAKTA –FAKTA ANUGERAH PEREKA IJM LAND 2019

  1. Sebanyak 116 penyertaan telah diterima.
  2. Pertandingan ini dibuka kepada semua pereka dalaman yang berumur 40 tahun ke bawah yang mempunyai firma reka bentuk dalaman mereka sendiri / bekerja untuk firma reka bentuk dalaman.
  3. Setiap penyertaan adalah peserta solo yang mewakili dirinya dalam pertandingan ini.
  4. Terdapat hanya 1 pemenang iLDA 2019 yang dipilih oleh panel hakim dan semua keputusan adalah muktamad.
  5. Anugerah Pilihan Awam dan Anugerah Pilihan Media akan diberikan kepada pemenang berdasarkan pemilihan umum dan media yang dijalankan sebelum acara ini.
KRITERIA PENILAIAN PERTAMA (HOME BASED)
Pengalaman Projek
Cadangan Konsep Reka Bentuk
Inovasi Reka Bentuk & Konsep
KRITERIA PENILAIAN UNIT (ON-SITE)
Konsep Reka Bentuk 40%
Inovasi Reka Bentuk 30%
Pengurusan Ruang 30%

 

Melalui inisiatif ini, IJM Land bertujuan untuk membolehkan pereka dalaman muda mengembangkan wawasan mereka dan mendorong komuniti reka bentuk dalaman untuk mencapai piawaian yang lebih tinggi. Sebagai pendorong kepada  kreativiti dan inovasi, iLDA 2019 berfungsi sebagai platform untuk pereka dalaman muda memperlihatkan keupayaan unik mereka dalam menghidupkan ruang  serta memberikan pengiktirafan dan pendedahan di kalangan industri perintis.

“Saya yakin keputusan akhir yang diberikan oleh panel hakim adalah sukar kerana kedua-dua unit telah memenuhi tema pertandingan. Memandangkan kami mahukan persaingan yang adil dan telus, hasil skor telah dikumpulkan dari panel hakim, manakala undi orang ramai dan media adalah satu inisiatif berasingan untuk mendapatkan pengiktirafan yang lebih untuk para peserta,” kata Dato’ Hoo.

Sepanjang pertandingan ini, kedua-dua konsep pereka dalaman muda berjaya dilaksanakan dengan periancian dari Kubiq & Signature Kitchen, TA Studio & Da Vinci Malaysia, LM Home, Inovar Malaysia dan Lampu & Hiasan Seng Hup, yang telah menyumbang sepenuhnya kepada penyiapan kedua-dua unit di Kalista 2 Pangsapuri Eksekutif.

Seremban 2 merupakan pembangunan utama IJM Land di Negeri Sembilan yang melibatkan tanah berpegangan bebas seluas lebih 3,800 ekar. Menawarkan pelbagai jenis rumah yang terdiri daripada apartmen mampu milik, rumah teres hinggalah rumah berkembar dan banglo. Ekosistem yang serba lengkap itu menawarkan pelbagai kemudahan mesra komuniti. Seremban 2 juga menggalakkan aktiviti kemasyarakatan, termasuklah acara berorientasikan keluarga serta komuniti seperti marathon, program pemulihan dan banyak lagi.

Untuk maklumat lanjut mengenai Anugerah Pereka Dalaman IJM Land (iLDA), sila layari laman web: www.seremban2.ijmland.com/ILDA2019/.

Check Also

Anugerah Pemaju Hartanah ASEAN 2020 Iktiraf Para Pemaju Di Rantau ASEAN

Anugerah Pemaju Hartanah Des Prix Infinitus Media ASEAN 2020 telah menganugerahkan lebih daripada 50 gelaran …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!