Saturday , September 23 2023

NCIG (M) SDN BHD bakal menghentikan operasi di Malaysia?

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat NCIG (M) Sdn Bhd, Shariffuddin Bujang, hari ini dengan duka citanya mengumumkan bahawa NCIG (M) Sdn Bhd bakal menghentikan operasinya di Malaysia. Beliau memaklumkan berita itu selepas pelancaran produk-produk terbaharu NCIG – NCIG2 Total Solution di NSummit2 di MIECC Seri Kembangan, Selangor.

“Keputusan ini bukan dibuat dengan mudah kerana ia memberi impak kepada beratus pekerja NCIG di Malaysia. Selagi Malaysia tidak memperkenalkan regulasi  terhadap kandungan nikotin dalam rokok elektronik, ini menjadi halangan buat kami bagi memenuhi misi utama NCIG untuk membantu 8 juta perokok di Malaysia berhenti merokok”- ujarnya.

“NCIG hanya akan memasarkan variasi produk sifar nikotin daripada NCIG Total Solution untuk pasaran tempatan sebagai fasa terakhir sebelum penarikan operasi di Malaysia. Kami merancang untuk menghentikan operasi di Malaysia, dan akan mengutamakan pelaburan kami pada pasaran luar negara di mana regulasi bagi produk rokok elektronik bernikotin telah di luluskan,terutamanya di United Kingdom dan Indonesia”- Shariffuddin

Beliau berkata produk cecair elektronik sifar nikotin bukan penyelesaian masalah untuk Malaysia kerana ia hanya akan menggalakkan lagi orang awam terutamanya yang bukan perokok untuk mula menggunakan vape. Sebaliknya, NCIG menawarkan produk rokok elektronik sifar nikotin digunakan pada fasa terakhir dalam rawatan ketagihan merokok. Disebabkan oleh regulasi yang diguna pakai sekarang, NCIG hanya boleh memperkenalkan produk cecair elektronik yang mengandungi sifar nikotin di Malaysia.

Bercakap mengenai  masa depan industri vape di Malaysia, beliau berkata sekiranya perkara ini masih dilarang oleh pihak berkuasa, ini akan memberi impak besar kepada peniaga tempatan yang lain. Buat masa ini, cecair rokok elektronik buatan Malaysia dianggap premium di pasaran antarabangsa kerana mengandungi Glycerin Sayuran (VG) berkualiti tinggi yang diperolehi daripada minyak sawit tempatan.

“Kami menganggarkan lebih dari 50,000 tan Glycerin Sayuran (VG) digunakan setiap tahun oleh pengusaha vape tempatan dan ini adalah salah satu rahsia kejayaan jenama Malaysia di mata dunia serta menjadikan kami pengeluar cecair rokok elektronik kedua terbesar di dunia selepas USA”

Beliau menambah bahawa industri kreatif juga bakal terjejas kerana syarikat vape menggunakan bakat anak muda tempatan bagi menghasilkan reka bentuk, pengiklanan, pembungkusan, dan juga melabur dalam produk dagangan bagi tujuan promosi. Industri vape tempatan di Malaysia terdiri daripada pengusaha Bumiputera persendirian yang  kebanyakannya mengeksport majoriti produk mereka ke luar negara dan mengupah sehingga 30,000 pekerja tempatan.

NSummit2 – NCIG Total Solution

NSummit2 yang dijalankan di Mines International Exhibition & Convention Centre dikunjungi lebih daripada 5000 pelawat, termasuk usahawan tempatan terkemuka dan wakil-wakil kerajaan. NSummit2 dilancarkan dengan perbincangan bersama pakar antarabangsa terkemuka berjudul ‘Vaping daripada Perspektif Global’. Forum itu disertai oleh Prof.Dr. Sharifa Ezat Wan Puteh, Dr. Arifandi Sanjaya dari Indonesia dan Dr Konstantinos Poulas, seorang pakar dari University of Patras di Greece.

“Misi NCIG sentiasa jelas sejak hari pertama – untuk meningkatkan kualiti hidup para perokok dan keluarga mereka dengan menamatkan ketagihan rokok buat selama-lamanya. Kami bukan sahaja sebuah syarikat vape. Kami membina perniagaan ini untuk membantu perokok supaya mereka dapat menamatkan ketagihan mereka dengan selamat dan berkesan,” kata Shariffuddin dalam ucapannya.

Sejak pelancaran NCIG, ia telah pun membantu lebih daripada 170,000 orang perokok dengan mengubah kehidupan mereka dan membantu mereka berhenti merokok sepenuhnya. NCIG berhasrat untuk menjadi penyelesaian untuk rawatan ketagihan rokok yang berkesan secara global.

 

Check Also

PTTI Cipta Rekod Pelajar Straight A Paling Ramai dalam Malaysia Book of Records (MBOR)

Pusat peningkatan akademik dan pakar dalam membantu pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), PTTI diiktiraf oleh …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *