Saturday , February 4 2023

Aqeesh Aleeya menerima wang tunai RM100,000 dan Proton Saga 1.3(A) Dalam Talian ‘BAKAT OHSEM MALAYSIA’

Membuktikan bahawa umur hanyalah angka, peserta paling muda bagi rancangan realiti bakat dalam talian, Bakat Ohsem Malaysia anjuran hurr.tv Aqeesh Aleeya diumumkan sebagai pemenang bagi peringkat akhir rancangan berkenaan yang diadakan di Damansara Performing Arts Centre (DPAC), Petaling Jaya.

Peserta muda dari Selangor itu menewaskan tujuh lagi peserta untuk membawa pulang hadiah utama wang tunai RM100,000, sebuah Proton Saga 1.3(A) dan trofi. Aqeesh mempersembahkan lagu berjudul ‘Birds Set Free’ pada pusingan pertama pertandingan dan lagu berjudul ‘Langit Cinta’ pada pusingan kedua yang nyata menambat hati juri serta undian daripada orang ramai.

Kumpulan tarian gaya bebas dan urban, Nasty Rock Crew yang terdiri daripada lima ahli dari Selangor, Muhammad Amirul Hakim Bin Jeffriden (19), Muhamad Alfi Rahim Bin Hambali (21), Muhammad Firdaus Bin Nor Afandi (15), Muhammad Shazmir Bin Norazmi (17) and Muhammad Aniq Syafiq Bin Jemain (19) merupakan naib juara dan membawa pulang hadiah wang tunai RM20,000 dan trofi.

(L-R), Nasty Rock Crew (tempat ke-3), Aqeesh Aleeya (juara) dan Yazmin Aziz (naib juara) Bakat Ohsem Malaysia

Manakala tempat ketiga yang membawa pulang wang tunai RM8,000 dan trofi adalah milik penyanyi berusia 18 tahun dari Kuala Lumpur, Yazmin Aziz yang mempersembahkan nyanyian berjudul ‘Ulek Mayang’ dan ‘Only Love Can Hurt Like This’ masing-masing pada pusingan pertama dan kedua pertandingan.

Pencarian BOM berlangsung selama dua bulan antara pertengahan September hingga pertengahan November di mana hurr.tv telah menerima ratusan video dari seluruh negara yang mempamerkan pelbagai bakat antaranya nyanyian, tarian, silap mata dan persembahan kreatif. Setelah melalui proses saringan pilihan juri, wildcard dan peringkat separuh akhir, lapan video terbaik hasil undian orang ramai dan markah daripada juri layak memasuki peringkat akhir.

Kesemua lapan peserta akhir Bakat Ohsem Malaysia

Lapan finalis berkenaan adalah:

1. Iskandar Zambri (Beatbox)

2. Aqeesh Aleeya (Nyanyian)

3. Aizat Osman (Cardistry atau persembahan kad)

4. Adib Yusof (Nyanyian – Soprano)

5. Yazmin Aziz (Nyanyian)

6. Mohd Nuriqram (Tarian)

7. Mathura Bashinii (Rap)

8. Nasty Rock Crew (Tarian)

Pengacara pada pertandingan itu adalah personaliti radio, Haniff Hamzah manakala barisan juri terdiri daripada selebriti Aizat Amdan dan Sherry Al Hadad serta juri jemputan, pelawak-pelakon dan penyampai radio, Nabil Ahmad.

Peserta telah dinilai berdasarkan empat kriteria iaitu kreativiti, bakat, impak persembahan dan persembahan pentas yang merangkumi 50 peratus markah. Manakala, 50 peratus markah lagi adalah daripada orang ramai yang telah membuat undian bermula 20 Disember 2017 hingga peringkat akhir iaitu 23 Disember 2017 yang dilakukan menerusi laman web hurr.tv.

Juri selebriti (L-R), Aizat Amdan, Nabil Ahmad _ Sherry Al Hadad

Selepas peringkat pertama, hanya lima peserta dengan markah tertinggi sahaja berjaya mara ke peringkat kedua pertandingan iaitu Aqeesh Aleeya, Adib Yusof, Yazmin Aziz, Mathura Bashinii dan Nasty Rock Crew.

Bagi pusingan kedua, sistem undian akan diset semula untuk orang ramai mengundi kembali persembahan pilihan mereka. Aqeesh Aleeya yang telah mengumpul undian tertinggi daripada orang ramai dan markah daripada juri melayakkan beliau muncul pemenang bagi pertandingan ini.

Peringkat akhir BOM boleh ditonton di laman web www.hurr.tv/BOM. BOM dibawakan kepada anda oleh penaja utama MyMotor dan penaja fesyen FashionValet serta penghargaan khas kepada lokasi pertandingan Damansara Performing Arts Centre dan penaja bersama AGMO Studio Sdn Bhd, UHY Chartered Accountants, muca dan Awesome Mama.

Check Also

Maksim pentaskan persembahan piano solo sempena jelajah The COLLECTION di Kuala Lumpur

Pemain piano terkenal, Maksim Mrvica bakal mengadakan persembahan solo di ibu kota buat satu malam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *