Saturday , February 4 2023

Bukti Mawar Rashid dan Elvina Mohamad KALIS KASIH

Kehilangan kedua ibu bapa tersayang secara serentak dan sekaligus menjadi yatim piatu sememangnya merupakan dugaan paling berat untuk diterima dan memerlukan kesabaran yang amat tinggi. Disusuli pula dengan masalah rumahtangga yang berantakan dan kehilangan kedua anak yang disayangi. Itulah yang dilalui oleh Mawar Rashid menerusi lakonannya dalam drama Samarinda Kalis Kasih, yang turut dibintangi oleh Elvina Mohamad, Amar Baharin, Syazwan Zulkifly, Nazeera Sardi, Amyza Aznan, Azri Iskandar, Rosnah Johari, dan Iduerra Matilda dalam drama Samarinda Kalis Kasih.

Kalis Kasih arahan saudara Nazir Jamaludin yang mengandungi 15 episod ini diterbitkan oleh Z K Creative Production Sdn Bhd. Drama yang bertemakan kekeluargaan dan pengorbanan ini bakal menemui penonton semua pada setiap Isnin hingga Rabu bermula 2 April, pada pukul 10.00 malam.

Drama ini mengisahkan tentang dua orang sepupu yang sebaya tetapi berbeza karakter dan latar belakang iaitu Amanda dan Dania. Amanda (lakonan Mawar Rashid) dibesarkan di bandar dan sudah biasa dengan kesenangan, manakala Dania, yang dilakonakan oleh Elvina Mohamad, dibesarkan di kampung dan hidup dalam kesederhanaan. Takdir seakan ingin menduga mereka berdua apabila ibu bapa Amanda lemas ketika beriadah di sungai. Amanda terpaksa meninggalkan kehidupan bandarnya dan berpindah ke kampung untuk tinggal bersama keluarga Dania.

Seperti yang anda jangkakan seperti cerita-cerita melayu yang lain, semestinya Amanda tidak tahan tinggal di kampung. Oleh itu, Amanda belajar bersungguh-sungguh dan dapat sekolah di sebuah sekolah berasrama penuh. Setelah berjaya, Amanda bekerja di bandar dan berkahwin dengan Khair, lakonan Amar Bahrain. Pada masa sama, Dania pula telah menjalinkan hubungan dengan Bard (Syazwan Zulkifli), seorang jejaka kampung yang tidak mempunyai pendapatan tetap. Hubungannya dengan Bard tidak disenangi oleh kedua-dua ibu bapa Dania, Pak Kudin dan Mak Zauyah.

Setelah beberapa bulan berlalu, Amanda melahirkan seorang anak perempuan yang dinamakan Iris. Khabar gembira ini menimbulkan keterujaan Mak Zauyah yang ketika itu tidak sihat. Dia ingin menyediakan air akar kayu untuk Amanda. Namun, tanpa diduga, Mak Zauyah telah tergelincir di dapur dan meragut nyawanya.

Setelah enam tahun berlalu, Dania akhirnya bertunang dengan Bard. Syarikat audit Amanda dan Khair semakin maju dan ini membuatkan mereka terlalu sibuk sehingga tidak dapat menguruskan anaknya Iris. Amanda meminta bantuan Dania untuk menjadi pengasuh Iris. Pada masa sama, Amanda juga sedang mengandungkan anak kedua. Dania teruja apabila dipelawa untuk menjadi pengasuh Iris di samping menjaga rumah Amanda dan Khair.

Puan Halena, ibu Khair pula senang hati melihat rumah tangga anaknya semakin terurus semenjak kehadiran Dania di rumah Amanda. Pada ketika itu juga, pertunangan Dania dengan Bard telah diputuskan oleh Pak Kudin apabila Bard dilihat menjalinkan hubungan sulit bersama wanita lain. Walaupun pertunangan Dania terputus, kehidupan Dania tidak terjejas kerana Dania sedang bahagia bersama Iris.

Namun, kebahagiaan keluarga ini hanyalah sementara apabila mereka diduga dengan Amanda yang keguguran anak keduanya dan kematian Iris. Ini membuatkan hubungan Amanda dan Dania semakin renggang. Apakah yang telah berlaku di dalam keluarga ini?

Dapatkah mereka merasakan kemanisan keluarga bahagia sekali lagi seperti dahulu kala? Ikuti kisah pergolakkan rumah tangga Amanda dan krisis hubungan Dania ini dalam drama Samarinda Kalis Kasih setiap hari Isnin hingga Rabu bermula 2 April, pukul 10.00 malam, di TV3.

Check Also

Maksim pentaskan persembahan piano solo sempena jelajah The COLLECTION di Kuala Lumpur

Pemain piano terkenal, Maksim Mrvica bakal mengadakan persembahan solo di ibu kota buat satu malam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *