Da’i Pendakwah Milenia Musim Ketiga Kini Bermula

Da’i Pendakwah Milenia Musim Ketiga Kini Bermula | Lapan buah negeri telah dijelajah, perjalanan 10 pendakwah muda terpilih bakal bermula pada 16 Ogos ini. Kembali untuk musim ketiga, Da’i Pendakwah Milenia bakal bersiaran pada setiap hari Ahad, jam 9.00 malam di TV3. Mereka bakal berentap untuk bergelar pendakwah milenia sekaligus membawa pulang hadiah utama iaitu wang tunai RM50,000! Pemenang juga akan turut menerima pakej umrah, sebuah trofi, saham PNB berjumlah RM5,000 dan juga pengalaman bekerjasama bersama Media Prima Berhad.

Ar- Rijaal
Ar- Rijaal

Da’i Pendakwah Milenia menampilkan konsep baharu apabila mencari lima orang peserta lelaki dan lima orang peserta perempuan dan kemudiannya dibahagikan kepada dua kumpulan yang akan dibimbing oleh seorang Murabbi (mentor). Ustaz Elyas Ismail akan menggalas tugas bagi membimbing kumpulan lelaki (Ar-Rijaal) dan Dr. Rubiah K. Hamzah bagi kumpulan perempuan (An-Nisaa’). Datuk Ustaz Kazim Elias pula bertindak sebagai Mursyid (ketua mentor) yang akan memantau secara keseluruhan prestasi peserta. Peserta akan dikuarantin untuk mendapat tunjuk ajar dari mentor bagi aktiviti kelas dan pelbagai lagi aktiviti untuk memperlengkapkan lagi kredibiliti dan menyerlahkan lagi kekuatan individual mereka.

An-Nisaa'
An-Nisaa’

Kesemua peserta akan dinilai secara individu oleh dua juri tetap professional iaitu Ustaz Harryanto Rizal Rokman dan Ustaz Syarhan Safie berserta seorang lagi juri jemputan yang membawa 60% dan 10 juri awam setiap minggu sebanyak 30% dan 10% lagi ditentukan oleh juri sosial media. Para peserta Da’i perlu berdakwah secara berhikmah dan menarik perhatian, di mana mereka perlu memberikan sebuah ceramah atau motivasi dengan topik yang diberi cara tersendiri, gaya serta penampilan diri yang unik dan menarik.

Ahmad Izham Omar & Dato' Aliff Syukri
Ahmad Izham Omar & Dato’ Aliff Syukri

Da’i musim ketiga ini lebih meriah apabila turut ditaja oleh D’herbs Holdings Sdn. Bhd selaku penaja utama. Menurut Dato’ Aliff Syukri, Pengarah Urusan D’herbs Holdings Sdn. Bhd, “Jenama D’Herbs yang sinonim dengan tagline “Terlajak Laris”, setiap tahun akan muncul dengan kelainan dari segi pemasaran dan promosi produk. Merujuk kepada Pengarah Urusan D’Herbs Holdings Sdn Bhd, Dato Aliff Syukri Kamarzaman, “Penajaan Da’i pada tahun ini menunjukkan kematangan jenama dan produk D’Herbs yang telah bertapak selama hampir 6 tahun. Kami mempunyai lebih dari 100 produk dibawah jenama D’Herbs. Untuk memasarkan kesemua produk memerlukan kos dan masa yang banyak. Melalui penajaan Da’i tahun ini, D’Herbs akan mengenengahkan 3 produk terbaru iaitu Air Masyhur, Inai Berherba D’Herbs dan Rani Gel Liner Dherbs. Kami akan terus menyokong program bebentuk islamik dan ilmiah seperti ini kerana kami yakin, penonton sekarang lebih cenderung menonton program yang berinformasi seperti Da’i ini. Ia akan memberikan manfaat kepada setiap keluarga yang menonton!“

DEX_0987

 

Musim ketiga ini masih lagi mengekalkan Datuk Rosyam Nor sebagai pengacara namun menampilkan pengacara tersohor Tn. Hj. Zainal Ariffin Ismail sebagai pengacara bersama. Episod pertama pada 16 Ogos jam 9 malam ini akan memaparkan sesi ujibakat yang telah diadakan dan sesi bootcamp yang dijalankan selama empat hari di Nur Laman Bestari Eco Resort, Ulu Yam, Selangor pada 13 hingga 16 Jun lalu. Jangan lupa untuk menyaksikan perjalanan 10 pendakwah muda membuktikan kemampuan untuk bergelar pendakwah milenia hanya di TV3, saluran 103 dan ulangannya pada hari Jumaat jam 10 pagi. Penonton juga dapat menonton secara eksklusif persembahan para peserta, paparan-paparan istimewa yang tidak dapat dilihat di kaca televisyen di laman web rasmi Da’i musim ketiga iaitu www.tv3.com.my/da’i.

Check Also

GUESS! ONEW FANMEETING 2024 IN MALAYSIA

Masa yang ditunggu-tunggu hampir tiba. Selepas 16 tahun dalam industri hiburan Korea Selatan, ini adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *