Friday , February 23 2024

Drama Ulang Kaji Interaktif UPSR Pertama Di Malaysia

Astro dengan bangganya mempersembahkan GENG UPSR, drama ulang kaji interaktif UPSR pertama di Malaysia yang akan bersiaran secara eksklusif di Astro Tutor TV UPSR (Saluran 601), setiap Jumaat, jam 4.00 petang, mulai 12 Jun 2015.

Belajar, berinteraksi dan berhibur sambil mengikuti kisah Hud, seorang pelajar darjah 6 yang hilang ingatan akibat kemalangan yang tidak diduga pada saat tarikh peperiksaan UPSR semakin hampir. Mujurlah rakan-rakan sekolah Hud mengetepikan perbezaan antara mereka bagi memastikan Hud cukup bersedia menghadapi UPSR nanti.

Drama ini dibintangi pelakon-pelakon handalan seperti Sheikh Baseer, Wafiy, Erissa, Elyn Leong, Danish Zakwan dan Rafael El Arash. Mereka akan turut disertai oleh Daiyan Trisha, Ewal dan Qistina Raisah. Selebriti seperti Datuk Aznil Haji Nawawi dan Altimet tidak ketinggalan untuk membuat penampilan istimewa dalam siri ini.

SAM_8190

Drama ulang kaji interaktif UPSR sebanyak 10 episod ini dilengkapi dengan aplikasi i-Tutor. Ini membolehkan pembelajaran interaktif dilakukan terhadap kesemua subjek secara langsung semasa para pelajar menonton drama bersiri ini di televisyen. Kaedah ini juga meningkatkan pembelajaran menerusi nota ulang kaji dalam bentuk grafik dan menguji pemahaman mereka dalam subjek utama UPSR iaitu Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains dengan mencuba pelbagai kuiz yang disediakan di aplikasi i-Tutor.

i-Tutor boleh diakses melalui PC, komputer riba, telefon bimbit atau komputer tablet. Versi Android dan iOS aplikasi ini boleh dimuat turun dengan percuma mulai 1 Jun 2015. Para pelajar yang mengambil bahagian dalam kuiz mingguan ketika menonton GENG UPSR berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik, termasuk iPad Mini 3. Untuk menyertainya, para pelajar boleh muat turun aplikasi i-Tutor atau melayari i-tutor.my.

Bukan itu sahaja, para pelajar juga berpeluang mendapatkan pengalaman sesi pembelajaran melalui aktiviti luaran iaitu Cabaran GENG UPSR yang mana mereka dikehendaki bekerjasama sesame sendiri dalam menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan UPSR untuk melepaskan diri dari bilik rahsia.

Pelancaran GENG UPSR ini merupakan komitmen Astro untuk menawarkan kepada rakyat Malaysia kandungan yang mendidik, memberi maklumat dan memperkayakan kehidupan. Selain hiburan terbaik, Astro berbesar hati menjadi Rakan Strategik Kokurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia dan akan terus menyediakan kandungan yang berkualiti berlandaskan sukatan pelajaran akademik yang diluluskan oleh kementerian menerusi Astro Tutor TV.

Puan Loo Fui Lin, Penolong Naib Presiden Astro Tutor TV UPSR berkata, “GENG UPSR merupakan drama ulang kaji interaktif UPSR yang pertama di Malaysia. Drama 30 minit ini menggalakkan pelajar mengulang kaji pelbagai topik secara berkumpulan. Pada masa yang sama, ini boleh meningkatkan kemahiran sosial mereka. Apabila penonton mengikuti perjalanan Hud dan rakan-rakannya semasa menghadapi UPSR, mereka akan belajar pelbagai topik yang dikaitkan dengan jalan cerita supaya suasana pembelajaran menjadi lebih seronok dan menarik.”

Jangan lupa mengikuti kisah GENG UPSR di Astro Tutor TV UPSR (Saluran 601), setiap Jumaat, jam 4.00 petang, mulai 12 Jun 2015. Di samping bersiap sedia menghadapi peperiksaan UPSR, para pelajar boleh berhibur dengan drama ulang kaji interaktif UPSR yang pertama di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai GENG UPSR, i-Tutor dan Cabaran GENG UPSR, sila layari www.tutortv.com.my/upsr. Untuk melanggan ASTRO, sila hubungi 03-9543 3838 atau layari www.astro.com.my.

Check Also

Kisah Tiga Sahabat Dalam MONEY NO ENOUGH 3

Wang tidak pernah cukup! Kisah MONEY NO ENOUGH 3 mengisahkan tentang tiga sahabat baik dari …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *