Thursday , February 9 2023

Filem Aku Bukan SPY

Filem “AKU BUKAN SPY”  merupakan arahan Danial Fikri dan dibintangi Nasha Aziz, Siti Saleha, Keith Foo dan Rosnah Mat Aris, manakala pelakon Indonesia yang membintanginya ialah Hamish Daud, Ray Sahetapy, Shafira Umm dan Pong Harjatmi.

Pihak FIMTAB UNIK SDN BHD  juga akan melancarkan naskah novel AKU BUKAN SPY yang diadaptasi dari filem tersebut dan akan diterbitkan menjelang tayangan filem itu kelak menerusi Penerbitan Fajarpakeer.Filem ini akan ditayangkan di 50 pawagam seluruh Malaysia bermula 19 Januari 2017 dan turut mendapat kerjasama Capitol Entertainment dari Indoneia sebagai rakan produksi.

Filem “AKU BUKAN SPY” telah pun ditayangkan di Indonesia pada September lalu menggunakan judul “ SPY IN LOVE”  dan kini ditukar kepada judul baru “AKU BUKAN SPY”  untuk tayangan di negara ini kerana ia dianggap lebih komersial dan relevan bersesuaian dengan selera penonton di Malaysia.

SINOPSIS

Filem aksi komedi romantik itu berkisar mengenai seorang jejaka bernama Putra (lakonan Hamish Daud) dan gadis bernama Pevita (lakonan Siti Saleha), merupakan sepasang kekasih kerana bekerja di hotel yang sama. Putra melamar Pevita setelah sekian lama mereka menjalin hubungan. Pevita berasal dari Malaysia. Mereka merancang ingin melangsungkan acara resepsi pernikahannya di sebuah pulau supaya menjadi kenangan manis dan romantis, lalu memilih Pulau Pinang sebagai lokasi perkahwinan mereka.

Namun, hasrat mereka untuk berkahwin mendapat halangan daripada abang Putra, Ray (lakonan Ray Sahetapy) dan ibu Pevita, iaitu Fariza (lakonan Nasha Aziz). Lebih menyulitkan apabila Ray mengetahui identiti sebenarnya Pevita, yang dianggap sebagai seorang ejen rahsia di mana ia telah melakukan aksi penculikan terhadap beberapa tokoh bank dunia.  Ray juga adalah bekas ejen perisik Indonesia. Dalam perjalanan ke Pulau Pinang, pelbagai halangan dihadapi mereka sehinggakan mereka menghadapi cubaan bunuh oleh satu kumpulan  gangster.

 

Check Also

“Kehilangan”: Sudah Tiba Masanya Kesedaran Kesihatan Mental Menerusi Muzik Diketengahkan

Jerry Zakaria atau nama sebenar Mohd Zamhari bin Zakaria hari ini, melancarkan single terbaharunya yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *