FILEM DAIN ISKANDAR SAID ‘INTERCHANGE’ Ke Festival Filem LOCARNO

Filem pengarah Dain Iskandar Said Interchange mendapat pengiktirafan antarabangsa selepas Festival Filem Locarno yang berpengkalan di Switzerland menjemput filem ini untuk ditayangkan di festival yang berprestij itu.

Selain Nandita dan Dain Said, rombongan Malaysia juga akan diiringi pelakon Shaheizy Sam, Iedil Putra, pengarah fotografi Jordan Chiam (Terbaik Dari Langit) dan pengarah muzik Luka Kuncevic (Polis Evo). Pelakon Indonesia Nicholas Saputra dan Prisia Nasution yang turut membintangi filem tersebut juga turut diundang ke festival tersebut.Interchange akan ditayangkan pada 5 Ogos 2016 di Piazza Grande yang mampu memuatkan seramai 8,000 penonton pada satu masa di ruang terbuka dan ditayangkan di layar gergasi (26×14 meter) untuk tatapan seluruh pengunjung yang hadir ke festival tersebut.

Piazza Grande

Festival Filem Locarno diwujudkan sejak tahun 1946 dan pernah menampilkan pengarah-pengarah terkemuka seperti Claude Chabrol, Stanley Kubrick, Miloš Forman, Béla Tarr, Chen Kaige, Alexandr Sokurov, Jim Jarmusch, Spike Lee, Ang Lee, Claire Denis, Kim Ki-Duk, Abbas Kiarostami dan ramai lagi.Filem kedua Dain Said yang menemui penonton di pawagam bakal ditayangkan pada awal 2017. Ia diterbitkan oleh Apparat dan dibiayai oleh Sonneratia Capital, Malaysia Digital Economy Corporation (MDec) dan Seeing Eye Films dengan kerjasama Filem Nasional (FINAS). Interchange juga diterbitkan bersama penerbit Indonesia, Cinesurya.

Film seram supernatural ini menggabungkan pelakon-pelakon hebat Malaysia dan Indonesia seperti Shaheizy Sam, Nicholas Saputra, Prisia Nasution, Iedil Putra, Nadiya Nissa, Alvin Wong dan Chew Kin Wah. 

Teaser filem Interchange sudah pun boleh dicapai secara dalam talian bermula Khamis, 12 Mei 2016.

SINOPSIS FILEM

DETEKTIF MAN (SHAHEIZY SAM), bersama rakannya ADAM (IEDIL PUTRA), seorang jurufoto forensik, terlibat di dalam satu kes pembunuh bersiri yang amat mengerikan sehingga ianya memberi igauan serta kesan amat mendalam kepada Adam. Sejak dari peristiwa tersebut, Adam mula menyendiri dan menghindari dunia nyata dengan mengambil foto dari beranda apartmennya. Dari lensa kamera beliau, Adam mengintip IVA (PRISIA NASUTION), seorang wanita misteri berasal dari Borneo yang baru sahaja berpindah ke apartment bertentangan. Tatkala itu, mulalah Adam diselinap masuk ke dalam dunia penuh misteri Iva. Pada masa yang sama, Man berjaya memecah kebuntuan kes-kes pembunuhan yang berlaku. Akhirnya, mulalah konflik dengan pelbagai kejadian-kejadian mistik, ngeri dan kepercayaan dahulukala yang mula menghantui mereka.

 

Check Also

Roh dan Fitrah Bakal Diterjemahkan Menerusi Konsert “Oh Irama Oh Nyawa Kugiran Wak Jeng”

Usah di nilai pada nama yang tampak tidak begitu komersil, tetapi hargailah dan pandanglah pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *