Filem Redha

Apabila membicarakan tentang austim, sememangnya diakui tidak ramai masyarakat di negara ini yang mengetahui secara lebih mendalam mengenainya. Malah, terdapat segelintir masyarakat yang sering memberi persepsi yang buruk terhadap individu serta keluarga yang berhadapan dengan masalah autism ini.

IMG_0135

Bagi memberi gambaran yang lebih jelas tentang autism, maka syarikat produksi Current Pictures Sdn. Bhd. mengambil inisiatif dengan menerbitkan sebuah filem berjudul Redha yang memberi focus kepada penceritaan tentang ibu bapa yang membesarkan anak yang menghidap autism.

Berdasarkan inspirasi dari kisah sebenar, Redha memaparkan tentang hidup pasangan suami isteri, Alina dan Razlan menjadi terumbang-ambing dalam menghadapi realiti perjuangan sebenar untuk membesarkan seorang anak Istimewa selepas mendapati bahawa anak mereka Danial menghidap autism.Ketidaksanggupan Razlan untuk menerima kebenaran menyebabkan kedinginan dalam keluarga, tetapi ketabahan Alina dan naluri seorang ibu membantu mereka dalam melalui detik yang sukar untuk membesarkan Danial. Dibantu adik dan teman rapatnya, mereka telah menemui cara khusus untuk membantu Danial, sehinggalah satu kemalangan tragis menyebabkan keluarga ini terpaksa dibina semula.

IMG_0462

Bakal ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 14 April 2016, filem yang diarahkan oleh Tunku Mona Riza ini menampilkan barisan pelakon seperti Namron, June Lojong, Harith Haziq, Izzy Reef, Remy Ishak, Nadiya Nisaa, Ruminah Sidek dan Susan Lankester.Bercerita lebih lanjut mengenai pembikinan filem ini, inspirasi untuk filem Redha datang apabila Tunku Mona Riza bertemu dengan seorang rakan lama yang memiliki seorang anak autistik. Apabila menyedari bahawa kesedaran autism masih kecil dalam kalangan masyarakat, Tunku Mona mengangkat cabaran bagi dirinya untuk mengetahui dengan lebih lagi mengenai autism dan paling utama bagaimana kesannya terhadap keluarga di Malaysia, yang memberi elemen kemuncak penceritaan yang memang tersedia untuk diberitahu.

IMG_0378

Dari sebuah premis yang mudah, kisah ini berkembang menjadi banyak lapisan, dipenuhi dengan inspirasi, kejujuran dan kebenaran, ianya sebuah kisah universal. Filem Redha ini, bukan sahaja mengenai autism, tetapi ia turut berkisar mengenai keluarga, ia mengenai masyarakat, ia mengenai kita semua.

IMG_0488

Selain itu, sesuatu yang menarik tentang filem ini juga apabila lagu runut bunyi (OST) Redha berjudul Abah turut dinyanyikan oleh Umar Hasfizal, pemuda berusia 18 tahun yang merupakan seorang anak autism. Lagu Abah ini dihasilkan oleh komposer terkenal tanah air iaitu Monoloque.

Check Also

Roh dan Fitrah Bakal Diterjemahkan Menerusi Konsert “Oh Irama Oh Nyawa Kugiran Wak Jeng”

Usah di nilai pada nama yang tampak tidak begitu komersil, tetapi hargailah dan pandanglah pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *