Saturday , February 4 2023

Gadis Jolobu The Movie Martabatkan Budaya Dan Adat Nogori

Filem bergenre komedi romantik, Gadis Jolobu The Movie arahan CL Hor mengangkat keunikan adat pepatih dan keunikan budaya Minangkabau sebagai tarikan. Projek mega dimeterai antara syarikat hiburan terkemuka Asia Pasifik, Tremendous Entertainment dan Zebra Studio Sdn Bhd diterajui pelakon, penyanyi dan pelawak berpengalaman seperti Datuk Hattan, Khir Rahman, Joey Daud serta memperkenalkan bintang baharu yang juga pengacara, Ahirine Ahirudin.

Pengasas dan Pengarah Zebra Studio, Saraleana Nattaya Azmi berkata, idea menghasilkan filem ini tercetus ketika bertemu dengan Hattan pada 2019. “Ia susulan sambutan lagu duet Hattan bersama Waris, Gadis Jolobu meraih tontonan hampir 10 juta menerusi laman YouTube. “Sebagai legenda rock, Hattan tidak pernah memegang watak hero sepanjang berkecimpung dalam industri seni tanah air,” katanya.

Kata Saraleana lagi, pihaknya juga berbincang dengan Hattan untuk menghasilkan filem yang mempunyai elemen muzikal dan banyak lagu seperti zaman Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P Ramlee dan filem Bujang Lapok dulu.

“Bukan senang menampilkan filem genre komedi yang ada sentuhan klasik, tetapi pengarah berpengalaman seperti CL Hor berjaya merealisasikannya,” katanya.

Mengulas penampilan Ahirine, kata Saraleana, sebagai penerbit visinya untuk mengetengahkan bakat baharu dalam industri seni. “Pengarah, CL Hor sendiri memilih Ahirine menerusi proses uji bakat. “Ahirine bukan sahaja memiliki kecantikan asli, malah, sanggup belajar dialek Negeri Sembilan walaupun gadis dibesarkan di bandar. “Saya berpuas hati dengan hasil lakonan Ahirine sebagai muka baru dalam industri seni,” katanya.

Filem ini juga ada beberapa kelemahan yang boleh diperbaiki di masa hadapan. Filem ini dikategorikan sebagai P13 namun ada beberapa dialog serta scene yang kurang enak ditonton untuk yang berumur dibawah 18 tahun. Walaupun ia sebagai jenaka namun mungkin boleh di tukar dengan dialog-dialog yang lain. Seperkara lagi,filem ini dilihat untuk memartabatkan budaya Negeri Sembilan,namun tidak banyak sisi budaya Negeri Sembilan diketengahkan. Ada beberapa pelakon juga seakan kurang fasih bila berdialog Negeri Sembilan. Namun secara keseluruhan syabas buat pihak Zebra Studio kerana berjaya menghasillan sebuah filem yang memartabatkan budaya dan adat Negeri Sembilan.Tidak ramai produksi di luar sana yang berani untuk mengeluarkan filem yang berteraskan budaya dan adat.

3.5/5

Sinopsis :

Menerusi filem ini, Hattan membawa watak Atan, Joey Daud (Ajoi), Khir Rahman (Acong) dan Ahirine (Jijah). Gadis Jolobu The Movie memaparkan kisah tiga bujang terlajak yang rapat sejak kecil dan berusaha mencari jodoh di kampung halaman. Sumpahan ‘lambat sunat, lambatlah kahwin’ sering bermain dalam fikiran menyebabkan mereka berusaha mencari jodoh walaupun menghadapi pelbagai dugaan.

Kekuatan filem ini sebenarnya terletak kepada persembahan 2 watak  iaitu Joey Daud (Ajoi) dan Khir Rahman (Acong) berbanding watakl Datuk Hattan sebagai Atan yang agak serius.  Penonton tidak kering gusi melihat telatah 2 watak tersebut yang benar-benar menghidupkan watak seorang yang gila-gila dan serorang lagi yang kedekut.

Walau bagaimanapun, kekurangan yang agak ketara terhadap cara komunikasi atau lakonan dialek Negeri Sembilan yang agak mendatar bagi  Ahirine Ahirudin dan pelakon-pelakon lain kecuali Datuk Hattan yang kedengaran asli percakapan dialek Negeri Sembilan beliau.

Secara keseluruhannya, filem ini memuaskan dan sesuai untuk tatapan seisi keluarga yang turut mengetengahkan adat pepatih dan keunikan budaya Minangkabau masyarakat setempat di Negeri Sembilan. Gadis Jolobu The Movie akan menemui penonton di pawagam GSC di seluruh negara pada 4 Ogos ini, manakala platform Over-The-Top (OTT), Get PLAY tidak lama lagi.

Check Also

Maksim pentaskan persembahan piano solo sempena jelajah The COLLECTION di Kuala Lumpur

Pemain piano terkenal, Maksim Mrvica bakal mengadakan persembahan solo di ibu kota buat satu malam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *