IJ BERKONGSI KISAHNYA “LARI” DARI DIKEJAR BAYANG HITAM 

Ijlal Afiq atau lebih mesra dipanggil sebagai IJ (25) Anak kelahiran Johor Bahru dan mula dikenali ramai selepas melibatkan dirinya di dalam rancangan program TV3 iaitu “I Can See Your Voice Malaysia” untuk musim yang ketiga. Beliau yang sedang bekerja di dalam bidang industri fesyen, banyak juga meluangkan masanya menghasilkan video di aplikasi TikTok dengan trademark “what if lagu ni” dimana beliau menukar genre lagu pop kepada ballad. 

Lagu Lari ini menceritakan tentang apa yang kita akan lakukan untuk menempuhi liku-liku kehidupan dengan masalah yang menyelubungi kehidupan kita. Bak kata Ijlal Afiq, atau lebih dikenali dengan nama pentasnya iaitu IJ, “Semua orang akan hadapi masalah kan? Sama ada kecil atau besar je. Namun, setiap orang ada cara tersendiri untuk keluar dari realiti kehidupan seharian dan meluangkan masa untuk diri sendiri kekal tenang. Contohnya, pergi keluar meluangkan masa dengan kawan-kawan ataupun melakukan hobi masing-masing. Bagi saya pula, muzik adalah tempat saya untuk keluar atau Lari daripada realiti saya dimana saya akan menghasilkan lagu ataupun membuat “cover” lagu daripada artis-artis yang lain.”

IJ mengungkapkan lagu Lari ini sangat berkait rapat dengan kisah hidupnya. Seperti biasa, masalah kerja dan juga masalah dengan kawan-kawan. Jadi IJ menghasilkan lagu yang diilhamkan dari kisah hidupnya. 

“Saya merupakan pendatang baru dalam industri muzik di Malaysia. Jadi dengan mempertaruhkan genre pop ballad, saya berharap lagu Lari mendapat sambutan seperti lagu-lagu pop yang pernah hits atau viral sebelum ini. Cukup sekadar rakyat Malaysia boleh terima single pertama saya Lari, ini pun saya dah rasa cukup dan amat bersyukur.”

Menurut IJ sangat mudah dan selesa baginya bekerjasama dengan komposer dan penulis lirik iaitu – Amsyar Razqa, Amzar Sabri dan Emeer Bakri oleh kerana mereka sangat terbuka dari segi idea untuk penambahan instrumen ataupun vokal. 3 hari selepas IJ menerima demo untuk lagu Lari daripada komposer, mereka terus memulakan sesi vocal recording. Proses rakaman mengambil masa selama 4 hari kerana kekangan dari segi masa. Namun, IJ berpuas hati dengan penghasilan lagu Lari atas kerjasama komposer dan penulis lirik bersamanya.

“Saya ingin jadikan genre pop sebagai genre utama saya seperti artis Malaysia yang lain seperti contoh Ismail Izzani dan Andi Bernadee. Kelebihan genre pop ini bukan terletak kepada vocal sahaja, namun bagaimana cara penyanyi mempersembahkan lagu mereka diatas pentas nanti. Saya juga seorang penari, jadi saya rasa itu antara salah satu kelebihan yang saya ada untuk bawa genre pop sebagai genre utama saya.”

“Saya sangat excited untuk pembuatan muzik video dan juga photoshoot sepertimana yang diberitahu kepada saya sebelum ini. Ini adalah pengalaman pertama saya untuk keluarkan lagu yang saya sendiri nyanyikan. Konsep dan idea muzik video saya serahkan kepada producer merangkap director iaitu Meamth kerana saya pernah bekerja dengan beliau dan saya yakin dengan hasil kerja beliau. Walaupun proses muzik video hanya berlangsung selama 2 hari, saya cukup yakin dengan hasil yang akan team Armani Entertainment berikan.”

Kehadiran lagu Lari ini diharapkan dapat memberi nafas baru dalam industri muzik tempatan. Lagu Lari dibawah naungan Armani Entertainment Group (AEG) ini boleh didengari dan dimuat turun melalui platform penstriman atas talian utama seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube Music dan muzik video boleh ditonton eksklusif di saluran YouTube @ArmaniEntertainmentGroup. Teruskan menyokong hasil karya Armani Entertainment Group demi memartabatkan industri muzik tanah air.

Artis             : Ijlal Afiq
Penulis lirik  : Amsyar Razqa, Ijlal Afiq & Emeer Bakri
Komposer    : Amzar Sabri & Amsyar Razqa
Terbitan        : Armani Entertainment Group

Check Also

BRING ME THE HORIZON Feat BABYMETAL DIBAWAKAN OLEH HITMAN SOLUTIONS

Penantian bakal berakhir untuk peminat-peminat metalcore apabila penganjur konsert Hitman Solutions mengumumkan band rock terkenal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *