Kecekalan Da’i Hazman Terus Dijadikan Inspirasi Orang Muda

Episod kesepuluh Da’i Pendakwah Nusantara menyaksikan Da’i Hazman (Mohd Hazman Yani bin Ahmad, 29 tahun), pelajar Ijazah Sarjana Undang-undang Universiti Kebangsaan Malaysia yang berasal dari Alor Setar, Kedah meninggalkan pentas Da’i manakala Da’i Nasrul, Da’i Niezal, Da’i Saiful dan Da’i Syed pula mara ke peringkat separuh akhir yang bakal berlangsung pada hari Ahad ini (2 Oktober 2016).

Da’i Hazman, peserta Da’i Pendakwah Nusantara yang tidak mudah putus asa dan sentiasa mencabar diri sendiri untuk meningkatkan kebolehannya sebagai seorang pendakwah harus dijadikan inspirasi kepada generasi muda untuk berubah ke hidup yang lebih baik. Semangat tinggi Da’i Hazman yang menanggung kesakitan tulang belakang yang disebabkan oleh slipped disc tetap komited untuk memberikan yang terbaik di hadapan penonton.

Da'i Hazman
Da’i Hazman

Bertemakan “Dosa Besar” pada episod kesepuluh, Da’i Hazman, Da’i Irfan, Da’i Nasrul, Da’i Niezal, Da’i Saiful, dan Da’i Syed dikehendaki menggabungkan elemen lakonan atau drama semasa menyampaikan tazkirah yang diperuntukkan masa selama 4 minit. Selain itu, 30 markah bonus diberikan untuk penilaian kreativiti yang ditunjukkkan oleh para peserta.

Episod tersebut juga menampilkan tetamu Nusantara dari Indonesia iaitu Ustazah Lulu Susanti, seorang pendakwah bebas yang menggunakan puppet semasa  menyampaikan tazkirah untuk memberikan komen dan penilaian kepada para peserta di samping murabbi, Ustaz Zul Ramli dan Dr. Robiah K. Hamzah.

Da’i Niezal memilih ‘Ghiba’ sebagai topik tazkirah dan berjaya membawa tajuk tersebut sehingga penonton faham. Persembahan Da’i Niezal yang tidak pernah mengecewakan telah mendapat pujian daripada Dato’ Ustaz Dr Izhar. Ustazah Lulu Susanti juga memuji penggambaran yang diberikan oleh Da’i Niezal sangat bagus dan berkesan. Da’i Hazman pula berjaya menyampaikan tazkirah bertajuk ‘Hanyalah Satu’ dengan isi yang padat dan jelas. Penggunaan props juga telah memperkayakan corak persembahan Da’i Hazman.

dai syed,dai niezal,dai nasrul dan dai saiful mara ke peringkat separuh akhir
dai syed,dai niezal,dai nasrul dan dai saiful mara ke peringkat separuh akhir

Ketika berkongsi pendapat beliau tentang kesemua peserta Da’i, Ustazah Lulu Susanti memuji kematangan para peserta yang mampu menjadi pelapis pendakwah di Malaysia. “Tampan, Terampil (keterampilan) dan Taqwa (beriman) merupakan 3T iaitu kualiti yang dipamerkan oleh para peserta dan mereka sangat bijak menggunakan fakta dalam penyampaian tazkirah,” tambah Ustazah Lulu Susanti.

Da’i Pendakwah Nusantara musim ke-4 dicergaskan oleh Almas Beauty & Health… Penghulu Segala Produk, bersiaran secara langsung dari studio Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral pada setiap hari Ahad, pukul 9.00 malam hingga 10.30 malam.

Fokus kepada golongan muda yang berkebolehan untuk berdakwah secara berhikmah, Da’i Pendakwah Nusantara yang mempunyai 12 episod menawarkan hadiah wang tunai sebanyak RM 50,000, sebuah trofi dan pakej umrah untuk 2 orang sekaligus merangkul gelaran juara musim keempat ini.

Tetamu Nusantara Ustazah Lulu Susanti
Tetamu Nusantara Ustazah Lulu Susanti

Panel juri awam pada malam tersebut terdiri daripada pengasas Almas Beauty & Health, pengasas Almas Beauty & Health, Datin Hajah Maziah Haji Mohamed, Farid (penyampai radio Kool FM), Haziq (penyampai radio Hot FM), Chef Jamil, Budiey (Sensasi Selebriti), Edaman (Band Qanda), Fiza Sabjahan (hos Wanita Hari Ini), Ainan Tasneem, Chef Sarah (hos Hero Oven), dan Da’i Syuhada.

Senarai topik yang telah dipersembahkan oleh 5 peserta Da’i ialah:

Nama peserta Topik
Da’i Hazman (Mohd Hazman Yani bin Ahmad)

Alor Setar, Kedah

29 Tahun

Ijazah Sarjana Undang – undang Universiti Kebangsaan Malaysia

HANYALAH SATU

(SYIRIK – MENYEKUTUKAN ALLAH)

“Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan kepadanya syurga”.

(Surah Al Maidah: 72)

Da’i Niezal (Mohd Sufwan Niezal bin Sabri)

Terengganu

19 Tahun

Diploma Dakwah & Pengurusan di Kolej Universiti Islam Sultan Ahmad Shah, Pahang

GHIBAH

Jauhkanlah ghibah, jangan mengumpat saudara-saudaramu, nescaya Allah akan memperbaiki amal perbuatanmu dan mengampuni dosa – dosamu.

 

Da’i Syed (Syed Shah Iqmal bin Syed Mohd Shaiful Jamalullail)

Arau, Perlis

21 Tahun

Diploma Dirasat Islamiyyah, Kolej Maahad Buuth Al Islamiyah Kaherah, Mesir

PERANGI RIBA’

“Kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya…”

(Surah Al Baqarah, ayat 279)

Da’i Nasrul (Muhammad Nasrul Nizam bin Zamry)

Pasir Mas, Kelantan

20 Tahun

Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia, Sekolah Menengah Kebangsaan (agama) Falahiah

TANGGANG MODEN

 Anak yang derhaka kepada ibu bapanya tidak akan mendapat redha Allah  s.w.t.kerana keredhaan-Nya adalah bergantung kepada redha kedua ibu bapa.

Da’i Saiful (Mohamad Saiful bin Marzuki)

Permatang Pauh, Pulau Pinang

18 Tahun

Sijil Pelajaran Malaysia, Sekolah Menengah kebangsaan Agama Al Irshad, Pulau Pinang

HARTA ANAK YATIM

Sesiapa sahaja yang berani memakan harta anak yatim akan mendapat dosa yang amat besar dan di hari kiamat kelak akan mendapat siksaan yang pedih. 

Musim baharu ini menampilkan Datuk Rosyam Nor sebagai hos, Tuan Haji Zainal Ariffin Ismail sebagai hos bersama dan Datuk Ustaz Kazim Elias sebagai Mursyid (ketua mentor) yang akan memantau secara keseluruhan prestasi para peserta sambil dibantu oleh dua orang Murabbi (mentor) iaitu Ustaz Zul Ramli Mohamad Razali dan Dr. Robiah K. Hamzah.

Pada setiap minggu, para peserta perlu menyampaikan tazkirah mengikut topik yang telah ditetapkan secara berhikmah dengan gaya tersendiri dan penampilan menarik. Persembahan mereka dinilai oleh dua juri tetap profesional iaitu Dato’ Ustaz Dr Izhar Ariff dan juga Ustaz Zarifi. Pemarkahan peserta terbahagi kepada 70% (juri profesional), 20% (murabbi – Ustaz Zul Ramli & Dr. Robiah K. Hamzah) dan 10%  daripada juri awam. Minggu ini, 30 markah bonus diperuntukkan kepada juri tetap untuk penilaian kreativiti para peserta.

Sidang produksi Da’i Pendakwah Nusantara diketuai oleh Tuan Haji Zainal Ariffin Ismail selaku penerbit eksekutif dan Shukri Ibrahim sebagai penerbit. Saksikan Da’i Pendakwah Nusantara musim ke-4 pada setiap hari Ahad, pukul 9.00 – 10.30 malam (siaran ulangan pada setiap hari Jumaat berikutnya pada pukul 10 pagi) dan rancangan Jurnal Da’i yang memaparkan aktiviti kelas bersama Murabbi (mentor) dan Mursyid, persediaan peserta serta emosi dan personaliti peserta pada setiap hari Sabtu dan Ahad, pukul  7.58 malam. Da’i Pendakwah Nusantara dimeriahkan lagi dengan rakan ukhwah iaitu stesen radio Kool FM dan portal video tonton.

Check Also

Roh dan Fitrah Bakal Diterjemahkan Menerusi Konsert “Oh Irama Oh Nyawa Kugiran Wak Jeng”

Usah di nilai pada nama yang tampak tidak begitu komersil, tetapi hargailah dan pandanglah pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *