Malaysia Jumpa Brunei Di Separuh Akhir ISTAF

ISS finals in Kuala Lumpur

Malaysia menepati ramalan ke separuh akhir setelah mudah melepasi Jepun dalam suku akhir Sepaktakraw Siri Super Akhir Istaf 2013/14 dengan menumpaskan Jepun 15-1, 15-9 di Stadium Titiwangsa di sini.

Cuma 22 minit sahaja diperlukan regu Izurin Refin, Mohd. Hanafiah Dolah dan Mohd. Muqlis Borhan untuk meraih pertemuan separuh akhir dengan Brunei yang mengejutkan Singapura 15-11, 15-6 pada satu lagi suku akhir.

Sesudah melepasi mudah Singapura dan Perancis dalam Kumpulan B, anak buah Jamaluddin Hassan jelas sukar disaingi regu Jepun, Masahiro Yamada, Masanori Hayashi dan Seiya Takano.

Kata Jamaluddin, “kami lebih banyak menekan Jepun lebih awal ketika mereka belum menemui rentak servis. Hanya pada set kedua, mereka cuba bangkit mengejar ketika ketinggalan 6-9.

ISS finals in Kuala Lumpur

“Dengan kami mendahului begitu jauh, tekanan menjadi kian kurang, begitu juga kesilapan daripada segi servis dan libasan. Namun inilah corak permainan sebenar yang kita nantikan selepas tiga perlawanan Siri Super.

“Brunei saya dapati membawa barisan pemain yang lebih baik daripada siri sebelum ini. Mereka ada saiz dan prestasi yang bagus kerana melalui lebih banyak (tiga perlawanan) Kumpulan D.” katanya.

Sementara itu, kata Muqlis, ketua pasukan negara, “kami mengharapkan sokongan lebih ramai penonton apabila beraksi dalam separuh akhir nanti.

“Regu kami sudah mencapai peningkatan dan keserasian jadi saya yakin kami boleh buat kejutan untuk bergelar juara kali pertama Siri Super dengan penampilan sulung saya di sini,” katanya.

Sementara itu, musuh tradisi Malaysia, Thailand turut mara ke separuh akhir dengan menundukkan Indonesia 15-2, 15-10 namun bakal berdepan ujian lebih getir, Korea Selatan yang menumpaskan India 15-10, 15-3.

Regu juara dunia itu, Kritsana Tanakorn, Supachai Maneenat dan Somporn Jaisinghol cuma memerlukan 24 minit untuk menang manakala Korea Selatan mengambil masa selama 23 minit ke atas India.

KEPUTUSAN 7 MAC 2014:

Suku akhir (Lelaki) – Korea Selatan kln. India 15-10, 15-3;

Thailand kln. Indonesia 15-2, 15-10;

MALAYSIA kln. Jepun 15-1, 15-9;

Brunei kln. Singapura 15-11, 15-6.

JADUAL 8 MAC 2014

Separuh akhir

Lelaki: MALAYSIA lawan Brunei (3.10 petang);

Thailand lawan Korea (2.00 petang)

 

Wanita: MALAYSIA lawan Myanmar (4.20 petang)

Thailand lawan Indonesia (7.00 petang)

Check Also

Kempen Mari Beli Lokal – Ramadan Raya 2024 Kembali Lagi

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) menyasarkan RM2.5 juta hasil jualan usahawan tempatan melalui Kempen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *