MITCHELL CHEAH DAN NAQUIB AZLAN AKAN MEMIMPIN SERANGAN WING HIN MOTORSPORTS DALAM PUSINGAN 1 THAILAND SUPER SERIES

Mantan pemandu kereta balap antarabangsa, Mitchell Cheah, dan pemenang perlumbaan Endurance Sepang 1000km, Naquib Azlan, akan berpasangan untuk memimpin kemasukan tunggal Wing Hin Motorsports dalam Kejuaraan Thailand Super Series dari 3 hingga 5 Mei di Litar Antarabangsa Chang. Mereka akan bersaing dengan menggunakan kereta Toyota Yaris dalam kelas Super Compact, dan ini akan menjadi musim pertama mereka berkompetisi di kejuaraan luar negara. Kelas Super Compact akan melibatkan dua perlumbaan selama 1 jam + 1 pusingan yang diadakan pada hari Sabtu (4 Mei) dan Ahad (5 Mei).

Sebanyak 22 kereta telah mendaftar untuk bersaing dalam kelas ini, termasuk model-model seperti Toyota Altis dan Yaris; Honda CRZ, City, dan Jazz GK; serta Ford Fiesta. Berbekalkan kejayaan yang pasukan ini nikmati di Thailand pada tahun 2023, Wing Hin Motorsports telah berkomitmen untuk bersaing di luar negara, termasuk di Malaysia tahun ini. Pada musim debutnya di Thailand musim lalu, Wing Hin Motorsports meraih kemenangan kelas dalam perlumbaan 10 jam Idemitsu Super Endurance 600 Southeast Asia Trophy, dengan berjaya membawa ketiga-tiga kemasukannya ke garisan penamat, sementara dua kemasukan lain menamatkan perlumbaan di tempat ke-4 dan ke-7 dalam kelas.

“Pertandingan di Thailand telah terbukti menjadi medan ujian yang sangat kompetitif bagi pasukan kami, dengan campuran pelumba Thai dan antarabangsa serta kereta-kereta yang sangat bertenaga. Kami tidak mengharapkan Kejuaraan Thailand Super Series akan kurang kompetitif dan mencabar mengingat reputasinya yang dikenali dengan perlumbaan yang ketat dan sengit serta kereta-kereta yang dibina dengan cekap,” kata Pengarah Pasukan Wing Hin Motorsports, William Loh. Loh menambah bahawa Wing Hin Motorsports juga sedang membuat persiapan untuk menghantar pelumba Malaysia berkompetisi dalam kelas Thailand Supercar GT4 apabila Pusingan 2 TSS berlangsung di Litar Jalan Bangsaen pada 3 hingga 7 Julai.

“Penyertaan dalam perlumbaan di Thailand merupakan langkah asas untuk meningkatkan daya saing dan kecekapan teknikal pasukan secara keseluruhan dalam persiapan untuk acara tempatan, iaitu Kejuaraan Malaysia Series (MCS) dan perlumbaan utama seperti Perlumbaan Endurance Sepang 1000KM. Sebenarnya, Wing Hin Motorsports juga akan menghantar sebuah Toyota Yaris kedua yang akan dikendalikan oleh Nabil Azlan dan Amer Harris dalam pusingan pembukaan Kejuaraan Malaysia Series (MCS) pada hujung minggu yang sama ketika kami bersaing di Thailand.”

Bagi Naquib, tanggungjawab memandu dalam keempat-empat pusingan Kejuaraan Thailand Super Series adalah sesuatu yang pasti dia nikmati dan berniat untuk memanfaatkannya sebaik mungkin. “Saya sangat bersemangat untuk berpasangan dengan Mitchell lagi. Kali pertama kami berlumba bersama adalah semasa perlumbaan ketahanan 10 Jam tahun lepas dan kami menunjukkan potensi yang hebat. Kami berharap untuk membawa momentum ini ke TSS tahun ini,” kata Naquib yang berusia 24 tahun.

“Sasaran saya sentiasa untuk menang. Saya tahu pasukan telah bekerja keras untuk memberikan kami kereta yang memberi peluang kepada kami untuk menang. Saya yakin pasukan di TSS akan kuat, tetapi saya mempunyai keyakinan pada pasukan kami dan kami boleh memberi saingan kepada mereka. Perlumbaan di peringkat antarabangsa adalah pengalaman yang sangat berbeza dan pendedahan tahun lalu telah membantu saya untuk beradaptasi lebih cepat bukan sahaja dengan trek yang berbeza, tetapi juga dengan pelbagai gaya lawan saya. Pendedahan ini pasti sangat penting dan memberi saya platform kukuh untuk mempercepatkan perkembangan saya sebagai pelumba.”

Cheah, yang berusia 26 tahun, juga berasa seronok untuk mengambil langkah seterusnya dalam kerjayanya dalam sukan permotoran dengan kejuaraan baru dan pasukan baru. “Wing Hin Motorsports telah memberi sambutan yang baik sejak saya menyertai pasukan pada bulan Disember yang lalu dan segera, saya berjaya menduduki tempat ke-4 dalam perlumbaan 10 jam pada kali pertama pasukan berlumba dalam acara tersebut. Harapan saya pasti untuk memenangi kejuaraan Super Compact bersama Naquib. Menang sentiasa menjadi matlamat saya dalam mana-mana kejuaraan yang saya sertai.”

Kejuaraan Thailand Super Series (TSS) akan menjadi saingan yang sengit, kerana saya tahu terdapat beberapa pelumba yang baik juga mengambil bahagian dalam kategori ini, jadi mari kita lihat bagaimana segalanya berjalan… Saya pasti akan berusaha sebaik mungkin dalam setiap perlumbaan.

“Pendedahan di TSS adalah besar dari apa yang saya lihat dan alami kerana komuniti permotoran di Thailand lebih besar. Saya pasti berharap untuk cemerlang di sana dan mungkin mempunyai lebih banyak peluang untuk memperkembangkan kerjaya permotoran saya pada masa depan.”

Perlumbaan Kejuaraan Thailand Super Series (Super Compact) bermula pada jam 8.15 pagi (9.15 pagi waktu Malaysia) pada 4 Mei, dan pada jam 10.55 pagi (11.55 pagi waktu Malaysia) pada 5 Mei. Untuk menonton aksi perlumbaan, saksikan siaran langsung di: www.thailandsuperseries.net 

Check Also

HARTA Teroka Rangkaian Persepsi Melalui Pameran ‘Interwoven Realities’

Sejak dilancarkan pada Ogos 2023, HARTA, merujuk kepada HABIB: Action for the Revival of Traditions …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *