Pelajar USM Juarai Mountain Dew’s Dew Challenge 2012 ‘The Xtreme Ride’

Boulevard Berjaya Times Square pada hari Sabtu memainkan tuan rumah kepada orang ramai satu anak-anak muda amat teruja dan satu kumpulan sama teruja penonton, yang diisi udara dengan sorakan kuat, kekufuran situ menarik nafas terkejut, menjerit kegembiraan dan meminta pertolongan daripada kesedihan hati semasa kesimpulan yang saraf-menyerang Gunung Embun Cabaran Embun 2012: ‘Ride Xtreme’.

Sorakan dan kegembiraan milik Mohd Khairil Izwan dari Pasukan Hitz.FM, keazaman yang dan pergi untuk memecahkan tikaman memenangi Cabaran berhasil lumayan. Bagi naib juara Rajef Vallasamy, Pasukan THR Gegar peserta, kekufuran dan kesedihan hati adalah perintah hari, terutamanya selepas dia telah datang dalam tempoh lima meter muncul juara.

Kedua-dua Khairil dan Rajef telah mengatasi dan outlasted 118 peserta lain untuk mencapai akhir selepas hampir 12 jam ujian mental dan fizikal. Halangan terakhir mereka memerlukan kedua-duanya untuk pertama mencari botol Embun Gunung tersembunyi di kalangan beratus-ratus bola berwarna di belakang trak 4×4. Mereka kemudiannya terpaksa swing seluruh bingkai mendaki enam meter, dengan botol, dan tuangkan kandungannya ke dalam balang. Kedua-dua terpaksa kemudiannya memanjat dinding enam meter tinggi, merebut kunci kepada trak dilampirkan pada titik tertinggi, melontarkan kembali kepada kenderaan dan mula ia.

Rajef mendahului dari awal sehingga dia adalah kira-kira satu meter sehingga dinding, di mana beliau tiba-tiba beku. Khairil, yang gerun pada peringkat awal dan berjuang pada bingkai mendaki, meraih peluang untuk benar-benar berebut dinding lalu Rajef satu gundah gulana dan menuntut hadiah beliau.

“Saya panik kerana ia adalah dinding pertama saya mendaki pengalaman yang pernah,” kata Rajef, seorang jurutera berusia 28 tahun IT dari Shah Alam yang telah mengambil satu hari yang belum dibayar untuk Cabaran. “Saya benar-benar tidak tahu bagaimana untuk pergi lebih jauh sehingga, walaupun abah dan tali dan hanya membekukan!”

Khairil, seorang pelajar 23 tahun di Universiti Sains Malaysia berkata beliau tidak mempunyai idea Rajef hadapannya semasa ujian akhir.

“Saya benar-benar memberi tumpuan kepada mendapatkan lalu bingkai mendaki dan dibayar minda tidak kepada mana Rajef adalah,” kata berusia 23 tahun itu, yang memandu turun dari Pulau Pinang untuk apa yang dia dipanggil ‘Cabaran yang sangat melampau’. “Tetapi apabila saya melihat dia membekukan, saya tahu saya mempunyai peluang dan pergi semua keluar walaupun ia merupakan percubaan pertama saya di dinding memanjat.”

Usaha beliau melihat dia memandu dengan Chevrolet Colorado 2.8 (M) Adventure 4×4 trak Edisi ditaja oleh Naza Quest Sdn Bhd, manakala Rajef memenangi basikal kotoran Kawasaki.

Finalis lain ditinggalkan dengan hadiah-hadiah yang termasuk LED TV, sistem teater rumah, telefon pintar, iPod, jam tangan berjenama dan baucar tunai. Semua dalam semua, sejumlah lebih RM150, 000 hadiah bernilai ditukar tangan semasa Cabaran Embun.

Dianjurkan oleh Gunung Embun, Embun Cabaran 2012: ‘Ride Xtreme’ dimulakan dengan 120 peserta mengambil bahagian dalam memburu harta karun di Berjaya Times Square. Selepas banyak berjalan dan menghentam sekitar, 60 daripada mereka telah dihapuskan. 60-baki hopped on board tiga direka khas jurulatih yang membawa mereka ke Putrajaya dan Batu Caves.

60 finalis, dibahagikan kepada empat pasukan 15-anggota maka pasukan ditangani dan ujian individu yang terdiri daripada perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya, penentuan paintball dan jantung mengepam berjalan Batu Caves.

Peserta adalah sama ada dihapuskan atau mengundi keluar, sehingga hanya lima kekal untuk cabaran kedua terakhir menunggang lembu rodeo mekanikal di Times Square. Hanya Khairil dan Rajef muncul teguh dan mantap untuk utama mereka muka-off selepas tunggangan tulang yg mempesonakan mereka.

“The Challenge Embun selaras dengan kedudukan Gunung Embun ini sebagai minuman untuk mereka yang penuh dengan sikap tenaga, dan bersedia untuk mengambil walaupun itu cabaran paling ekstrem dan kita telah gembira untuk ambil perhatian bahawa semua itu peserta hari ini hidup sehingga kepada sifat-sifat ini,” kata Permanis Sdn Bhd Naib Presiden Pemasaran Kasipillay Ragavan.

“Kami mahu memberi peserta, orang ramai dan ahli-ahli media yang menyeronokkan, tetapi hari mencabar bahawa mereka akan tidak lama lagi lupa,” katanya. “Kami telah mencapai matlamat kita hari ini, tetapi cabaran yang kita hadapi. Memikirkan bagaimana untuk top acara tahun ini pada tahun 2013!”

Selain daripada cabaran yang betul, orang awam juga cuba tangan mereka pada ujian yang melampau ditambah menikmati banyak Persampelan dan persembahan oleh iqa Nina dan penampilan oleh selebriti DJ.

Cabaran Embun adalah susulan kepada TrainDEWmonium tahun lepas. Pertama seumpamanya pertandingan yang dianjurkan oleh jenama minuman, TrainDEWmonium telah finalis yang mengambil bahagian dalam cabaran yang melampau di atas kapal kereta api dari Kuala Lumpur ke Butterworth dan kembali lagi.

Untuk maklumat lanjut mengenai Cabaran 2012 Embun, sila layari halaman Facebook di fb.com / MountainDewMalaysia.

[nggallery id=126]

Check Also

HONOR Malaysia Bakal Lancar Empat Produk Baharu Pada 22 April

HONOR Malaysia akan memperkenalkan empat peranti baharu di acara MAGICal Ria Raya pada 22 April …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *