Selepas 3 Dekad Juara Juara Rock Kembali Bersatu

Sejarah kewujudan kumpulan rock di Malaysia bermula secara meluas pada awal tahun 1980-an menerusi beberapa siri pertandingan yang di anjurkan.  Bermula dari detik itu maka lahirlah beberapa siri pertandingan yang berjaya mencipta puluhan kumpulan yang bernuansakan rock sebagai platform malah terus dikenali sehingga kini.  Juara-Juara Rock, Festival Rock dan Battle Of The Bands 1 & 2 antara beberapa siri pertandingan yang cukup dikenali.

Tidak hanya sekadar menyertai pertandingan, kumpulan yang dinobatkan sebagai pemenang juga diberi peluang untuk merakamkan beberapa buah lagu di dalam sebuah album kompilasi. Bermula dari situlah mereka kemudiannya akan merakamkan album studio.

Salah sebuah album kompilasi yang menjadi medan uji kumpulan-kumpulan tersebut ialah  “Juara-Juara Rock” yang menampilkan MAY, Scandals, Burnmarks, Metalian, D’Febians yang berjaya menonjolkan pelbagai lagu-lagu rock berat seperti Peperangan, Roda Penghidupan, Bukan Untuk Selamanya (D’Febians), Kuasa, Kuasa II, Gadis Kota (Scandals), Kabus, Gerimis Rindu, Aku Dengan Caraku (Metalian), Pemuzik Muda, Derita Bangsa, Gadis Misteri (MAY) dan Makan Hati Ulam Jantung, Insaflah, Snooker (Burnmarks).

Manakala lagu slow seperti lagu Kembalilah Semula, Bayangan Hidup, Skestsa Sebuah Cinta (MAY), Secebis Rayuan, Penantian Sepi, Galeri Kasih (Burnmarks), Rindu, Musnahlah Sebuah Cinta, Penantian Yang Tak Pasti (Scandals), Cinta Pertama, Kehilangan, Kenangan Abadi (D’Febians) dan Tetap Di Sini, Segala Untukmu, Biarkan Aku Sendiri (Metalian).

Kini setelah lebih 3 dekad album kompilasi “Juara Juara Rock” yang menghimpunkan nama-nama besar dalam industri hiburan tempatan khususnya rock malahan lagu-lagunya sentiasa malar segar bakal di satukan di sebuah pentas bagi menghiburkan peminat-peminat tegar rock.

Konsert mini 3 Dekad Juara Juara Rock bakal di adakan di The House G-Tower pada 8 April depan.  Konsert ini merupakan konsert yang cukup eksklusif kerana buat pertama kali ianya akan menghimpunkan semula kesemua anggota kumpulan terbabit selain memberi pengalaman sebenar peminat yang baru hendak mengenali genre rock.

Peminat yang ingin menyaksikan persembahan eksklusif Juara Juara Rock  boleh membeli tiket yang berharga RM98 sehingga RM338 (termasuk minuman ringan) di lokasi atau dengan menghubungi 019-6888739 atau 012-6502352 .

 

Check Also

GUESS! ONEW FANMEETING 2024 IN MALAYSIA

Masa yang ditunggu-tunggu hampir tiba. Selepas 16 tahun dalam industri hiburan Korea Selatan, ini adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *