TAYANGAN AMAL FILEM ”TAKDIR” #2GetHer – Awareness

“Soffiya Ariffin disahkan mengidap kanser ovari, terlalu sibuk dengan tugasan sehingga mengabaikan kesihatan dan keluarganya.”

Jalan cerita ini di lihat dapat memberi motivasi dan kesedaran kepada para wanita tentang pentingnya untuk kita tidak lupa akan tanggungjawab kepada diri kita serta keluarga kita. Perkara ini amat bertepatan dengan misi dan visi Kelab Wanita lkon Malaysia dimana kami memperkasakan wanita, memantapkan ekonomi mereka, memupuk kebajikan kekeluargaan dan menitikberatkan amalan sihat dikalangan wanita Malaysia.

Kelab Wanita lkon Malaysia menyahut seruan kerajaan untuk memperkasakan wanita di Malaysia bersempena dengan ’Tahun Memperkasa Wanita 2018’. Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dibawah Jabatan Pembangunan Wanita menjadi rakan strategik Kelab Wanita lkon Malaysia untuk aktiviti-aktiviti program Kelab Wanita lkon Malaysia untuk tahun 2018. Diantaranya adalah Tayangan Amal Filem TAKDIR, Larian #2GetHer Run 2018 yang akan diadakan pada bulan March sempena Hari Wanita Sedunia, Pencarian Wanita lkon Negeri dan akhirnya Anugerah Wanita lkon Malaysia.

Dengan slogan “2GetHer – Awareness”, tayangan filem TAKDIR ini dilihat akan dapat membantu memperkasakan wanita di dalam komponen utama yang di fokuskan iaitu wanita, kesihatan, keselamatan, ekonomi dan budaya.

Filem “TAKDIR” adalah sebuah filem yang lebih menjurus kepada Kasih Sayang dan penyatuan keluarga. Pembangunan sebuah keluarga yang penuh kasih sayang di terapkan peranan suami terhadap isteri bagi memberi keyakinan kepada isteri yang sedang melawan kanser ovari adalah sebahagian dalam realiti kehidupan. Perlu adanya kekuatan dalaman seseorang wanita untuk melawan kanser tanpa ada rasa takut tentang risiko yang bakal dihadapi.

Mesej filem ini mengupas kasih sayang di dalam sesebuah perkahwinan yang uji dengan permasalahan hidup. Sanggupkah seorang suami melihat penderitaan isterinya dan tanggungjawab seorang suami memastikan rumahtangganya terus kekal bahagia walaupun pelbagai dugaan yang harus dilalui.

Kesedaran kepada isteri-isteri yang berkerjaya agar jangan abaikan rumahtangga demi mengejar kerjaya dan cita-cita. Memandangkan kehidupan sekarang ini, banyak berlaku keruntuhan rumahtangga dan kepincangan keluarga.

“TAKDIR” bakal dilihat akan menggalas dan menggambarkan tentang realiti perjalanan kehidupan sesebuah institusi kekeluargaan. la bukanlah mengenai sebesar mana dan sehebat mana filem ini digarap,tetapi bagaimana cerita ini dapat dikongsi, jiwa, rohani serta nilai-nilai kehidupan. Menghargai dan dihargai. Oleh sebab itu, filem ini diharap agar lebih di pandang serius dan bukan hanya hiburan semata.

Sinopsis

Cerita ini mengisahkan pakar motivasi yang terkenal Soffiya Ariffin yang hidUp bahgia disamping suaminya Aziz Azizul. Disebabkan kesibukan karier masing-masing mereka hanya dikurniakan anak tunggal, Shasha dalam usia perkahwinan mereka 18 tahun. Sikap bertolak ansur Aziz dalam rumahtangga tidak merasakan kekurangan keluarga mereka selama ini.Tetapi setelah Shasha melanjutkan pelajaran ke Jerman barulah Aziz meminta Soffiya hamil semula.

Bagaimanapun impian mereka musnah apabila Soffiya menghadapi masalah kesihatan dan takut menerima kenyataan yang dia tidak dapat memberikan Aziz seorang Iagi anak. Soffiya adalah seorang pakar motivasi yang dedikasi, dimana para wanita sering diberikan kaunseling oleh beliau.

Soffiya seorang kaunselor yang memberi semangat pada wanita yang bermasalah, tetapi beliau sendiri tidak terbuka untuk menceritakan masalahnya, lebih-lebih Iagi dengan suaminya Aziz. Ketika Soffiya disahkan mengidap kanser Ovari. Soffiya mengalami dilema apabila Doktor menasihatkan membuang ovari sebagai alternatif awal bagi menyelamatkaan kanser dari terus merebak.

Soffiya amat takut ditinggalkan Aziz dan terlalu memikirkan masa depan keluarganya kerana dia tidak pasti yang dia akan terselamat daripada menjadi mangsa kanser. Tetapi Aziz seorang suami yang benar-benar menyayangi Soffiya dan Aziz memberikan sokongan dan bantuan yang penuh untuk Soffiya melawan penyakitnya.

lni membuatkan Soffiya sedar akan keikhlasan Aziz mencintainya sedangkan Soffiya sering mecurigai Aziz akan berubah kasih apabila emosinya cemburu dengan pekerja Aziz iaitu Alina yang jauh lebih muda daripada Soffiya. Begitu juga Shasha yang salah sangka akan kemesraan Aziz dengan AlinaDemi menjaga hati kedua-dua wanita dalam hidupnya, Aziz teIah memberhentikan Alina. Soffiya berjaya menjalani pembedahan dan Aziz pula mengalami kemalangan. Setelah itu Soffiya takut dia akan pergi meninggalkan Aziz, beliau mula menghabiskan masa dengan suami dan anaknya. Dalam pada itu, Soffiya masih Iemah kerana menjalani rawatan tetapi semangatnya terus kuat dengan sokongan Aziz.

Takdir itu adalah ketentuan dalam hidup Soffiya Ariffin. Apakah beliau akan bertahan melawan penyakit sekaligus memastikan rumahtangganya juga bertahan dengan cinta dan pergorbanan suaminya Aziz yang tidak berbelah bagi?

Skrip/Olahan/Lakonlayar: Shirin Hj Khuzaimi (fdam)

Penerbit Executive: Rousing Muses Sdn. Bhd.
Penerbit: ROUSING MUSES PICTURES. SDN. BHD.
Pengarah: Shirin Hj. Khuzaimi
Idea Asal: Bariah Ishak
Skrip: Shirin Hj Khuzaimi
Pengarah Fotografi: Suhaimi Kama! Anang
Penyunting: Hanif Jhon
Muzik/Scoring: Belle Fatah/Kabbil Raaj
Jurutera bunyi: Kabbil Raaj
Pelakon: Elizad Saifuddin Riezman Khuzaimi, Elisha Sandha, Keena Mentor.
Pelakon undangan khas: Connie Norlida Ahmad, Marissa Yasmin, Edika Yussof, lsma Daniel.
Pelakon Tambahan: Ally Marisha & Qya Hasmy.
Penaja Bersama: Etihad Airways,Triways Travel & Tours,Naza World,Colombia Hospital & Karya Bara Cafe

INFO “TAYANGAN AMAL FILEM TAKDIR”

Tiket untuk tayangan amal “TAKDIR” boleh didapati di:-
i)  Rousing Muses Pictures Sdn. Bhd. Alamat : 2-21, Perdana The Place,
No.1, Jalan PJU 8/56, Bandar Damansara Perdana, 47820, Petaling Jaya, Selangor.
Tel : 03-77323937
Email : info.rousingmusespictures@gmail.com Tarikh Tayangan: 28 Febuari 2018

Harga : RM150 & RM200

Tayangan ini mendapat sokongan daripada KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT.

Check Also

The Rock Emperor Penang Chapter Sukses Hiburkan 8,000 Penonton, Wings Bakal Bawa Konsert Ke Pantai Timur

Spice Arena, Bayan Baru, Pulau Pinang menjadi saksi 8,000 peminat rock pulang dengan senyuman selepas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *