7 Petala Cinta

7 Petala Cinta adalah merupakan filem keempat terbitan MIG yang bergenre Islamik selepas Syukur 21,Syurga Cinta dan Aku Masih Dara. Filem yang menelan belanja RM1.5 juta ini diarahkan oleh Azahari Zain. Penggambaran filem ini dijalankan di kawasan pedalaman Ulu Yam,Selangor.
Antara pelakon-pelakon yang membintangi filem ini ialah Fizo Omar,Aeril Zafrel,Diana Amir, Shima Anuar Epy Raja Lawak dan Zalif Sidek.
Filem ini mula berada di pawagam-pawagam yang berdekatan pada 15 Mac 2012.
Sinopsis

Hamka seorang graduan syariah dari Universiti Al-Azhar ditunangkan dengan anak kepada guru di madrasah Qalbun Salim, tempatnya menuntut ilmu, Saidatul Nafisah (Shima Anuar) dan kemudiannya berhijrah ke Yemen untuk menuntut ilmu. Dalam pada masa yang sama, Hilma Aqila (Diana Amir) adik kepada Hamka turut menuntut di Madrasah yang sama. Namun sebaliknya, Hamka gigih menulis al-Quran dengan tulisan tangannya sendiri bagi dijadikan hantaran perkahwinannya kelak.
Entah mana punca, berita mengenai Hamka terbunuh di Yemen tersebar selepas negara itu dilanda perang saudara dan konflik politik. Tunangnya, Nafisah menanti dengan setia dan muncul pula watak Attar (Aeril) seorang yang jahil sehinggalah bertemu dengan Abi Ikhwan (Ustaz Dini) yang mengajar di Madrasah Qalbun Salim.yang sudah lama memendam perasaan kepada Nafisah. Di situlah wujudnya nilai kesetiaan seorang wanita yang mengagungkan seorang lelaki yang dicintai walaupun apa saja yang melanda.
[nggallery id=56]

Check Also

TIPS: Lokasi Bulan Madu Dan Romantik Di Korea

Mungkin ramai sudah tahu, Pulau Jeju dan Pulau Nami merupakan destinasi menarik untuk di kunjugi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *