Adi Putra, Sari Yanti Sertai Misi Rempit United Agih Bubur Lambuk

Selebriti terkenal, Adi Putra dan Sari Yanti bersama-sama Pertubuhan Penunggang Motosikal Bersatu Malaysia atau Rempit United (RU), memeriahkan suasana Ramadhan menerusi majlis pengagihan bubur lambuk percuma untuk juadah berbuka puasa, bertempat di Kampung Baru Kuala Lumpur, semalam.

Adi dan Sari yang juga merupakan duta RU serta kira-kira 30 anggota pertubuhan lain bertungkus lumus menyediakan sebanyak 1000 bungkus juadah popular Ramadhan ni dengan kerjasama pembuat bubur lambuk terkenal, Pak Hassan

Sumbangan ini merupakan usaha transformasi imej ‘rempit’ di bawah program Evolusi R. Di samping ianya satu inisiatif ibadah dikalangan ahli RU.

Menarik, pengagihan ini bukan saja diadakan di’hot spot’ iaitu di Kampung Baru saja. Malahan acara mulia ini turut diadakan serentak di negeri seperti Pahang, Kelantan, Johor dan Terengganu. Sekaligus mensasarkan mahu mengagihkan sebanyak 50,000 bungkus bubur lambuk percuma di seluruh negara.

“Saya teruja dan gembira dapat sama-sama menjayakan misi RU ni. Sambutannya cukup meriah. Saya terkejut juga kerana ingatkan bila kita beritahu waktu pengagihan akan bermula 4 petang tetpi ramai yang sudah beratur seawal jam 1 petang lagi, kata Adi Putra.

Aktres cantik, Sari Yanti turut sama meluahkan rasa teruja dapat mengikuti program yang dianjurkan RU ini.

“Saya baru balik dari kampung dan terus ke sini. Saya sangat gembira kerana selain beramal ini juga salah satu cara kita untuk mendekatkan lagi kami para artis dengan peminat”, tutur Sari Yanti yang tampil anggun berbaju kurung dan tambah manis bertudung.

Sementara itu menurut Presiden Presiden RU, Wazi Abdul Hamid, sekalipun aktiviti ini mungkin nampak kecil di kaca mata sesetenagh orang, tetapi bagi kumpulan yang sering terpinggir seperti Mat Rempit, ini adalah iniasitif yang cukup signifikan dan besar.

“Hari ini kami bersama-sama berganding bahu dalam satu majlis umum kerana kami ingin memberitahu orang ramai bahwa ‘Mat Rempit’ selalu disalah-ertikan dan sering dikaitkan dengan gejala-gejala negatif khususnya jenayah. Justeru RU akan terus gigih berusaha untuk mengubah persepsi negatif ini,” Wazi Abdul Hamid kepada MD.

Bekas jaguh motosikal yang ditemui di majlis tersebut ini turut mengumumkan bahwa RU akan menganjurkan beberapa lagi program lain antaranya berbuka puasa bersama anak yatim, pada bulan Ramadhan ini.

Sejak dilancarkan pada 28 Mei lalu, RU kini telah mempunyai lebih 20,000 ahli seluruh negara. Rempit United sebuah gabungan persatuan, geng-geng motosikal yang ada di Malaysia. Ianya sebagai satu gabungan persepsi sini masyarakat terhadap golongan anak muda bermotor, yang selama ini dianggap sebagai rakyat kelas bawahan.

Selain sarat dengan pengisian berbagai aktiviti invatif, RU juga menyediakan ruang dan peluang buat anak muda bermotor termasuk dari segi peluang kerjaya, menuntut pembinaa trek dan fasilitis untuk mereka berekreasi dan pelabagai aktiviti yang sihat.

*credit mD

Check Also

TIPS: Lokasi Bulan Madu Dan Romantik Di Korea

Mungkin ramai sudah tahu, Pulau Jeju dan Pulau Nami merupakan destinasi menarik untuk di kunjugi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *