Saturday , February 4 2023

Kirim wang cara MUDAH dan SELAMAT melalui e-Remit

poster-2

Kirim wang cara MUDAH dan SELAMAT melalui e-Remit

Mengirim wang secara atas talian (Online) sering melibatkan beberapa isu seperti isu ‘lambat diterima’, isu caj yang mahal dan isu proses yang remeh. SO sendiri pernah mengalami pengalaman yang sama ketika ingin membayar barangan yang dibeli secara Online (bayaran harus dikirim ke akaun di negara Indonesia).

Baru-baru ini, kawan SO telah menemui satu website yang dapat memudahkan kita semua untuk mengirimkan wang ke akaun negara luar. Tak payah susah-susah beratur di bank atau di ejen tukaran wang asing setiap kali mengirim wang keluar..atau tak perlu lagi bayar caj kiriman yang terlampau. Rosli telah pergi berjumpa dengan owner e-Remit ni untuk dengar penjelasan lanjut mengenai website ini.

Website kiriman wang yang dimaksudkan adalah www.eremit.com.my. Website ini memudahkan kita mengirim wang keluar negara (lihat senarai negara yang boleh dikirim). Selain memudahkan pengiriman wang, website ini juga sangat selamat dan cepat di samping caj pengiriman yang sangat rendah berbanding dengan institusi perbankan atau ejen-ejen pengiriman wang yang ada di Malaysia. Untuk menggunakan e-remit, pengguna hanya perlu melakukan verifikasi dokumen sekali sahaja di mana-mana cawangan e-remit, dan selepas itu boleh guna terus perkhidmatan e-remit bila-bila masa sahaja.

SO dapat merasakan bahawa website ini bakal menjadi website yang paling digemari oleh mereka yang sering mengirimkan wang keluar negara contohnya seperti ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang belajar diluar negara mahupun warga asing yang bekerja di Malaysia yang ingin mengirimkan wang ke kampung halaman masing-masing. Perkhidmatan e-remit sangat bagus untuk mereka yang ada pembantu rumah, senang nak hantar wang kepada keluarga pembantu. Melalui e-remit, tak perlu lagi beratur di bank atau di kaunter ejen-ejen kiriman wang. SO pun nak suruh mak SO pakai e-Remit jugak untuk ajarkan pembantu rumah kitorang hantar duit balik kampung. Senang sikit tak payah SO susah-susah hantar dia pergi bank beratur panjang-panjang setiap hujung bulan!

SO pun nak cuba mengirim wang kepada awek SO yang berada di Indonesia. Minggu depan SO akan ceritakan pulak secara detail bagaimana pengalaman SO mengirim wang kepada awek SO tu..TUNGGU….! To be continued….

Sebarang pertanyaan: enquiry@eremit.com.my.

Screen Shot 2016-02-02 at 1.33.34 PM

 

Screen Shot 2016-01-27 at 3.28.16 PM license watever

e-Remit mempunyai lesen yang diperakui di Malaysia

Sebagai salah sebuah Licensed Service Provider, e-Remit diperakui selamat dan telah memenangi anugerah FPX 2013 Top 10 Merchants Award.

Screen Shot 2016-01-27 at 3.24.03 PM

Website Yang Selamat

Website e-Remit adalah selamat kerana segala transaksi dan data adalah sulit dan dilindungi. Sebagai contoh, e-Remit memerlukan kata laluan untuk transaksi dan pengurusan data melalui websitenya.

merchatrade logo

e-Remit

Untuk menggunakan perkhidmatan e-remit, anda hanya perlu lakukan verifikasi dokumen SEKALI SAHAJA di mana-mana cawangan Merchantrade di seluruh negara. Selepas itu, boleh hantar wang bila-bila masa!

5. MEPS

MUDAH – User-friendly

Website e-Remit sangat mudah dan senang dipahami. Anda boleh mengirim wang melalui mana-mana akaun MEPS-FPX kepunyaan anda!

Jimat Masa

Tak payah bersesak-sesak beratur dikaunter semata-mata kerana hendak mengirim wang. Asal ada internet dan laptop/mobile phone pun boleh kirim wang!

3. VeriSign

Selamat

Website e-Remit diperakui oleh VeriSign Secure Seal iaitu satu sertifikasi paling selamat dalam apa-apa transaksi yang melibatkan wang.

4. iamtn logo

Setiap servis dan transaksi melalui e-Remit disokong sepenuhnya oleh Financial Process Change (MEP-FPX) dan International Association of Money Transfer (IAMTN)

Caj Servis PALING MURAH

Paling Rendah/MURAH

e-Remit adalah diantara servis pengiriman wang yang mengenakan caj paling rendah/murah berbanding dengan institusi perbankan atau ejen-ejen pengirim wang yang lain. Kadar rata dikenakan untuk pengiriman ke India dan Filipina.

Penerima TIDAK dikenakan Caj

e-Remit hanya mengenakan one-time service fee kepada pengirim tetapi TIADA caj dikenakan kepada penerima!

Kalau tak paham boleh contact Customer Care kat bawah:

Screen Shot 2016-01-27 at 3.28.37 PM

IMG_9159 IMG_9124

Kawan SO, En. Rosli dan Marketing Executive e-Remit, En Gopalakrisnan Sivanandan. E-remit menyediakan perkhidmatan dimana pegawai e-remit boleh datang untuk bertemu dengan pelanggan untuk membuat verifikasi dokumen, bagi mereka yang terlalu sibuk dan tidak sempat untuk pergi ke cawangan e-remit. Perkhidmatan ini disediakan bagi mereka yang tinggal di kawasan Lembah Klang sahaja

Check Also

HERO GUSTI PRO MEMAKAI TENGKOLOK MALAYSIA BAWA BEKAS SUPERSTAR WWE DI MALAYSIA!

Meriahkan perayaan anda dengan ‘body-slams’ dan ‘back-breaker’ pada Disember ini apabila gusti APAC menandakan kebangkitan …

3 comments

  1. Saya ada masalah mohon diterangkan.. Saya ada kirim duit ke indonesia tapi saya salah no akaun.. Sebab akaun yg dikirim duit tue tidak lagi digunakan.. Adakah duit itu boleh didapatkan…

  2. Saya lebih memilih MoneyMatch dibawah Bank Negara Malaysia untuk membuat pemindahan dan penukaran wang. Ianya lebih selamat dan menjimatkan! MoneyMatch tidak mengurangkan mata wang pertukaran malah hanya serendah RM8 sahaja untuk bayaran pemindahan wang! Hebat bukan? Tambahan lagi ianya pantas dan mempunya aplikasi untuk pengguna android dan ios. MoneyMatch juga tiada caj terselindung seperti yang dilakukan oleh bank-bank tempatan di Malaysia. Kini! Daftarlah sebagai ahli MoneyMatch! Semuanya di hujung jari anda. Layari http://moneymatch.co/ sekarang dan ketahuinya lebih lanjut!

  3. Mazlan Abu Bakar

    Bagaimana membatalkan pengiriman yang telah dibuat tapi tidak diterima penerima dan menuntut kembali wang tersebut ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *