Sunday , September 24 2023

RASA Adalah Hasil Dari ‘Brotherhood’ Ramli Sarip Bersama Pemuzik-pemuziknya

Album terbaru Datuk Ramli Sarip yang berjudul Rasa merupakan album penuh studio pertama beliau selepas album Kalam Kesturi pada 2002.Ia mempunyai 20 buah lagu di hasilkan ketika pandemik COVID-19 melanda dunia pada 2020. Ini merupakan album ke 23 beliau yang hampir kesemua lagu dihasilkan di Singapura semenjak album Bukan Kerana Nama pada tahun 1986.Namun tiga lagu iaitu Srikandi Zaman, Sentosa Di Kubah Hayat dan Surat Cinta Kuala Lumpur di rakam di Kuala Lumpur pada tahun 2018.

Dari Kiri : Din Safari, Bani Hidir, Datuk Ramli Sarip, Addy Cradle dan Al Hafiz Jamat

Untuk album kali ini, Datuk Ramli Sarip bergabung bersama pemuzik-pemuzik yang beliau anggap ‘brotherhood‘ . Di antaranya ialah Addy Cradle(Gitar),Riduan Zalani( Perkusi ), Din Safari(Bes Gitar) , Al Hafiz Jamat(Flute/Accordian) , Rio Rasul, Bani Hidir(Drum) dan Julian Wong(Violin). Pemain gitar Addy Cradle merupakan penerbit bersama untuk album kali ini. Beliau juga merupakan bekas ahli kumpulan Jive Talkin’, Teacher’s Pet dan Cradle. Riduan Zalani pula merupakan pemenang Singapore National Arts Council’s Young Artist Award dan Din Safari pula pernah bekerjasama dengan artis terkenal Malaysia Anita Sarawak. Hanya Rio Rasul yang berada di Kuala Lumpur ketika proses rakaman album ini dijalankan. Memandangkan Rio Rasul berada di Kuala Lumpur, maka semua muzik akan di hantar kepada beliau dan kemudiannya di masukkan keyboard di studio serta di hantar semua ke Singapura untuk di mixing dan mastering.

Album ini juga memuatkan lagu melayu klasik iaitu Ayah Dan Ibu yang dinyanyikan oleh penyanyi Malaysia A.Rahman pada tahun 1940 serta dinyanyikan semula oleh Allahyarham Sudirman pada 1980.

“Ketika menyanyikan lagu Ayah Dan Ibu, ia membuatkan saya berasa sedih mengenangkan keluarga saya,” katanya.

Buat masa ini, album Rasa boleh didapati di dalam bentuk CD sahaja. Namun ia bakal berada di dalam bentuk digital tidak lama lagi. Perancangan di masa hadapan album ini akan di jual didalam bentul vinyl.

“Album ini dikeluarkan dalam bentuk fizikal CD terlebih dahulu kerana saya mahu para peminat lebih menghargai saat-saat mereka mendengar lagu ini,” tambah beliau.

Memandangkan sekarang ini, sempadan masih belum dibuka maka segala promosi di lakukan di Singapura dan sosial media sahaja. Namun Datuk Ramli Sarip optimis jika pintu sempadan telah dibuka, beliau akan kembali ke Malaysia untuk mempromosikan album ini. Album 10 lagu ini di keluarkan oleh Rasa Karya dengan kolaborasi Boss Production.

Check Also

GENDANG PATI, KALI INI DI KUALA LUMPUR!

Ini bukan sembarangan ‘gendang’. ‘Gendang’ yang satu ini auranya sejak dulu dahulu dan sampai bila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *