Thursday , November 23 2023

Festival Teater Malaysia 2014

15426905297_e4aefb05fc_b

Festival Teater Malaysia 2014 yang akan dianjurkan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. FTM 2014 akan menampilkan enam (6) naskah teater dari enam (6) negeri yang telah berjaya ke peringkat akhir setelah melepasi peringkat penilaian yang diadakan pada Januari hingga Mei lepas di negeri masing-masing.

Menyorot kembali sejarah penganjuran Festival Teater Malaysia, festival ini telahpun mewarnai dunia seni sekitar tahun 70an hinggalah 1980an pada ketika itu dikenali sebagai Pesta Tarian dan Drama. Pada tahun 1990, Pesta Tarian dan Drama telah dijenamakan semula sebagai Pekan Teater dengan format dan pendekatan baru yang hanya memfokuskan kepada genre teater sahaja. Namum demikian, sejajar dengan peredaran masa dan perubahan citrarasa khalayak teater moden, program ini telah disemarakkan lagi dengan jenama baru iaitu Festival Teater Malaysia sejak tahun 2002 hinggalah ke hari ini.

JADUAL PEMENTASAN FESTIVAL TEATER MALAYSIA 2014

BIL NASKAH KUMPULAN TARIKH
1. Alahai Menantu Kelab Teater Rimba UKM, Selangor 26 Oktober 2014 (Ahad)
2. Empat Penjuru Karma Persatuan Penggerak Seni Budaya, Kuala Lumpur 27 Oktober 2014 (Isnin)
3. Transit Warga Tanah Kumpulan Teater Remaja Harapan, Kedah 28 Oktober 2014 (Selasa)
4. Vito Il Mafioso Grup Teater Lab, UMS, Sabah 29 Oktober 2014 (Rabu)
5. Penggali Intan Persatuan Seni Persembahan Sifar, Sarawak 30 Oktober 2014 (Khamis)
6. Iyakah Tok Janggut Anak Seni Pendidikan, Kelantan 31 Oktober 2014 (Jumaat)
7. Majlis Pengumuman Pemenang dan Penyampaian Hadiah 1 November 2014 (Sabtu)

KATEGORI YANG DIPERTANDINGKAN DAN HADIAH

BIL KATEGORI HADIAH
1. Johan RM10,000, Piala Pusingan, Piala Iringan
2. Naib Johan RM8,000, Piala Iringan
3. Ketiga RM6,000, Piala Iringan
4. Pengarah Terbaik RM2,000, Piala Iringan
5. Pelakon Lelaki Terbaik RM2,000, Piala Iringan
6. Pelakon Wanita Terbaik RM2,000, Piala Iringan
7. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik RM1,500, Piala Iringan
8. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik RM1,5000, Piala Iringan
9. Pelakon Harapan Lelaki RM1,000, Piala Iringan
10. Pelakon Harapan Wanita RM1,000, Piala Iringan
11. Anugerah Khas Juri RM1,500, Piala Iringan
12. Sinografi Terbaik RM1,000 dan Piala Iringan

Festival Teater Malaysia dilaksanakan secara Dwi Tahunan oleh JKKN yang memberi ruang pertandingan teater di peringkat negeri bagi memilih kumpulan yang layak ke peringkat penilaian dan seterusnya ke peringkat Kebangsaan. Sebanyak 68 buah kumpulan teater yang telah bertanding dari seluruh negara dan hanya 6 buah negeri sahaja yang layak ke peringkat kebangsaan.

OBJEKTIF FESTIVAL TEATER MALAYSIA

Pada umumnya objektif penganjuran Festival Teater Malaysia adalah seperti berikut:-

• Ke arah kecemerlangan pementasan teater berkualiti.

• Mengenali, berkongsi ilmu, bertukar pengalaman dan berinteraksi di kalangan penggiat teater negeri yang terlibat untuk memajukan kesenian antara pelbagai kaum dan peringkat umur.

• Memberi peluang penggiat teater mempamerkan kemantapan persembahan di peringkat kebangsaan.

• Galakkan kumpulan teater tanahair untuk bergiat secara berterusan bagi mencapai tahap pementasan di Festival Teater Malaysia.

• Memartabat dan merakyatkan teater ke arah pembangunan masyarakat.

Dalam penganjuran Festival Teater Malaysia selama 7 hari ini, JKKN juga menyajikan beberapa aktiviti seperti Bengkel Teater yang akan disertai oleh peserta FTM yang akan dibimbing oleh mereka yang berpengalaman dalam bidang teater seperti En.Zaifri Husin (Pengarah JKKN Terengganu dan Pengarah Teater berkaliber), En.Hamzah Tahir (Pensyarah Teater UITM), En.Rosnan Abdul Rahman (Aktivis Teater Tradisional Mak Yong), Puan Roselina Khir Johari (Pensyarah UM), Dr.Rosdeen Suboh (Ketua Jabatan Teater UM), Cik June Tan (Five Arts Center),dan Puan Akma Suriati (Pereka Busana Teater PGL). Selain itu, untuk pengunjung yang hadir boleh berkunjung ke Mini Pesta Buku yang melibatkan syarikat-syarikat buku yang terpilih serta jualan-jualan bahan terbitan JKKN.

Penganjuran Festival Teater Malaysia kali ini akan diadakan selama 7 Hari bermula 26 Oktober hingga 1 November 2014 bermula jam 8.30malam bertempat di Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Jalan Raja Laut, KL dan masuk adalah Percuma.

Majlis pengumuman pemenang dan penyampaian hadiah pemenang akan diadakan pada 1 November 2014 jam 8.30 malam bertempat di Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Jalan Raja Laut. Majlis ini akan dihadiri oleh YBhg. Datuk Dr. Ong Hong Peng, Ketua Setiausaha, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia.

Sebarang maklumat lanjut, orang ramai, penggiat dan peminat teater boleh menghubungi urusetia FTM 2014 di 03-26148200 atau melalui media sosial FB: mysenibudaya danwww.jkkn.gov.my.

Check Also

Tayangan khas magiK adalah versi ‘closed caption’ untuk memudahkan penonton dari komuniti bermasalah pendengaran

Penganjuran tayangan khas atau ‘wayang pacak’ sempena filem magiK diteruskan di empat lagi lokasi terpilih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *